Składniki:
- 400g młodych, małych ziemniaków
- 6 kawałków surowej, dobrej jakości białej kiełbasy
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 łyżeczki posiekanych listów świeżego rozmarynu
- 3 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta soli
Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 30 minut.
W garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i wrzucić dobrze umyte ziemniaki (młode ziemniaki gotuję w łupinkach). Gotować 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale wciąż jędrne. Gotowe ziemniaki odlać z wody, odparować i zahartować w zimnej wodzie.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać ciepłe ziemniaki (większe przekroić na pół), wymieszać. Do marynaty dodać pokrojoną w kawałki kiełbaskę i cebulę pokrojoną w piórka. Nadziewać na szaszłyki na przemian wszystkie składniki i grillować z każdej strony, aż szaszłyki będą ładnie zarumienione. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną, doprawioną musztardą lub ulubionym sosem.
Smacznego! :)
Świetny, ciekawy sposób na białą kiełbasę :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszne takie inne szaszłyki :) Od razu zapisuję przepis ! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNareszcie coś nowego ,ciekawe połączenie białej kiełbasy z ziemniakami będzie pieczone !!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Trzeba wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń