wtorek, 10 czerwca 2014

Domowe burgery z wołowiny z sosem BBQ

Burgery rzecz prosta, a ucieszy niemal każdego :) Sekretem dobrego burgera jest przede wszystkim mięso, a potem jego obróbka. Wołowina na burgery nie może być zbyt chuda, musi mieć odrobinę tłuszczu, dlatego najlepszy w wyborze będzie antrykot. Często zamiennie używam mięso z udźca i dodaję do niego odrobinę oliwy oraz podsmażoną wcześniej na maśle cebulkę. Mięso mielę na grubych lub średniej wielkości oczkach i wyrabiam je wraz z przyprawami, aż zacznie delikatnie kleić się i odstawać od ręki, czym dłuższe wyrabianie tym kotlet bardziej zbity, dlatego nie przesadzajmy z jego obróbką :) Gotowe burgery smażę na patelni grillowej lub patelni ceramicznej, możne je również upiec na grillu lub ruszcie. Właściwie można użyć każdej patelni pozwalającej na smażenie bez tłuszczu. Teraz tylko wystarczy dobrze wysmażyć burgera i zjeść z ulubionymi dodatkami :) Pycha!

Składniki (4 burgery):
  • 640g wołowiny (antrykot lub np. z udźca)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku)
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy





Dodatkowo:
  • 4 bułeczki hamburgerowe z sezamem
  • 1 duża cebula (zeszklona na oliwie z dodatkiem łyżki octu winnego, szczypty soli i cukru)
  • sałata
  • ser żółty
  • plastry pomidora
  • ogórek korniszony
Sos BBQ:
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Pomidory zalać wrzątkiem- sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wydrążyć środek, miąższ pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć miąższ z pomidorów i resztę składników. Gotować przez około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Mięso pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić masło na patelnię, dodać cebulę, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu zeszklić- nie rumienić.

Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulką i natką pietruszki. Do zmielonego mięsa dodać sos worcester, musztardę i łyżkę oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić ręką i uformować 4 burgery, nieco większe średnicą, niż bułki.


Rozgrzać dobrze patelnię grillową (około 230stopni). Smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, następnie przełożyć na drugą stronę (wtedy można położyć na burgery ser) i smażyć kolejne 4 minuty- należy pilnować temperatury smażenia i czasu, burgery nie powinny być zbyt długo smażone, aby mięso nie było suche.* Odłożyć burgery na talerz, aby odpoczęły. W piekarniku lub tosterze opiec bułeczki, przekroić na pół. Na każdą bułeczkę ułożyć sałatę, karmelizowaną cebulkę, plasterki ogórka, burgera, plastry świeżego pomidora i po łyżce sosu BBQ lub dowolnie skomponowane składniki. Podawać z frytkami i dodatkową porcją sosu.

* burger z przepisu ma stopień wysmażenia well done, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa można je przygotować według instrukcji: 1-2minut na stronę to blue, 2-3 rare/medium, 4 minuty well done. Pamiętajmy, że dokładny czas zależy od rodzaju grilla/patelni i warunków zewnętrznych w jakich są przygotowywane burgery :)

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pyszne! Domowy sos bbq - to uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe fast foody są nallepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby takie były w sprzedaży !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj dawno nie jadłam
    wyglądają odjazdowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe burgery, nie ma nic lepszego.

    OdpowiedzUsuń