- 640g wołowiny (antrykot lub np. z udźca)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku)
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1
łyżka oliwy
Dodatkowo:
- 4 bułeczki hamburgerowe z sezamem
- 1 duża cebula (zeszklona na oliwie z dodatkiem łyżki octu winnego, szczypty soli i cukru)
- sałata
- ser żółty
- plastry pomidora
- ogórek
korniszony
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- szczypta
soli
Pomidory zalać wrzątkiem- sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wydrążyć środek, miąższ pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć miąższ z pomidorów i resztę składników. Gotować przez około 20-30 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić masło na patelnię, dodać cebulę, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu zeszklić- nie rumienić.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulką i natką pietruszki. Do zmielonego mięsa dodać sos worcester, musztardę i łyżkę oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić ręką i uformować 4 burgery, nieco większe średnicą, niż bułki.
Rozgrzać dobrze patelnię grillową (około 230stopni). Smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, następnie przełożyć na drugą stronę (wtedy można położyć na burgery ser) i smażyć kolejne 4 minuty- należy pilnować temperatury smażenia i czasu, burgery nie powinny być zbyt długo smażone, aby mięso nie było suche.* Odłożyć burgery na talerz, aby odpoczęły. W piekarniku lub tosterze opiec bułeczki, przekroić na pół. Na każdą bułeczkę ułożyć sałatę, karmelizowaną cebulkę, plasterki ogórka, burgera, plastry świeżego pomidora i po łyżce sosu BBQ lub dowolnie skomponowane składniki. Podawać z frytkami i dodatkową porcją sosu.
* burger z przepisu ma stopień wysmażenia well done, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa można je przygotować według instrukcji: 1-2minut na stronę to blue, 2-3 rare/medium, 4 minuty well done. Pamiętajmy, że dokładny czas zależy od rodzaju grilla/patelni i warunków zewnętrznych w jakich są przygotowywane burgery :)
Smacznego!
Pyszne! Domowy sos bbq - to uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdomowe fast foody są nallepsze:)
OdpowiedzUsuńŻeby takie były w sprzedaży !!!!
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńwyglądają odjazdowo!
Uwielbiam domowe burgery, nie ma nic lepszego.
OdpowiedzUsuń