Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Krem mascarpone:
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 500g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
Warstwa owocowa:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 3-4 łyżkach gorącej wody
- 1/2 szklanki cukru(lub więcej, do smaku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
- 3/4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki likieru cytrynowego, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- płatki migdałowe lub mielone orzechy
- świeże truskawki do dekoracji
1 szklanka- pojemności 250 ml
Biszkopt: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno formy o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie
smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub
dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.
Masa mascarpone: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodając cukier puder. Dodawać do śmietanki po łyżce serka mascarpone i dokładnie
wymieszać, aż masa będzie jednolita- nie za długo tylko do połączenia składników.
Warstwa owocowa: Świeże truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażać)- część truskawek można rozgnieść widelcem. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną zimną wodą, wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę (do żelatyny można dodać kilka łyżek soku z truskawek, które puściły podczas gotowania). Dokładnie wymieszać, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce ( dopiero lekko tężejący sos owocowy dodajemy do tortu).
Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy z krążków nasączyć 1/3 wcześniej przygotowanej lemoniady.
Na biszkopcie rozsmarować 1/2 owoców, wyłożyć 1/3 masy mascarpone. Postąpić tak samo z kolejną warstwą. Całość przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć. Wierzch i boki tortu
udekorować pozostałą 1/3 kremu. Udekorować boki migdałami, na wierzch ułożyć truskawki.
Smacznego!
mam podobny przepis tyle, że z jabłkami
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi taki z wiśniami, ale z jabłkami brzmi kusząco! :)
Usuńrobiłam kiedyś bardzo podobny :) pyszny jest :D
OdpowiedzUsuńTort klasyka :) piękny i pyszny.
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre bo z truskawkami ]
OdpowiedzUsuńZrobiłam , naprawdę świetny. Pierwszy raz był ze świeżymi truskawkami, natomiast jutro robię z mrożonymi :)
OdpowiedzUsuń