niedziela, 8 czerwca 2014

Tort truskawkowy

Lekki, delikatny torcik truskawkowy z najprostszym kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Dość prosty w przygotowaniu i nie pracochłonny. Polecam truskawkożercom! :) 

Składniki: 

Biszkopt: 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 

Krem mascarpone: 
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone 
  • 4-5 łyżek cukru pudru 



Warstwa owocowa:  
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 3-4 łyżkach gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru(lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Nasączenie: 
  • 3/4  szklanki wody 
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki likieru cytrynowego, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie) 

Dodatkowo:
  • płatki migdałowe lub mielone orzechy
  • świeże truskawki do dekoracji 

1 szklanka- pojemności 250 ml

Biszkopt: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka miksując masę na najmniejszych obrotach miksera. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno formy o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 

Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.
Masa mascarpone: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodawać do śmietanki po łyżce serka mascarpone i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita- nie za długo tylko do połączenia składników. 

Warstwa owocowa: Świeże truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażać)- część truskawek można rozgnieść widelcem.  Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną zimną wodą, wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę (do żelatyny można dodać kilka łyżek soku z truskawek,  które puściły podczas gotowania). Dokładnie wymieszać, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce ( dopiero lekko tężejący sos owocowy dodajemy do tortu).  
Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy z krążków nasączyć 1/3 wcześniej przygotowanej lemoniady. Na biszkopcie rozsmarować 1/2 owoców,  wyłożyć 1/3 masy mascarpone. Postąpić tak samo z kolejną warstwą. Całość przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć. Wierzch i boki tortu udekorować pozostałą 1/3 kremu. Udekorować boki migdałami, na wierzch ułożyć truskawki. 
Smacznego!  




6 komentarzy:

  1. mam podobny przepis tyle, że z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama robi taki z wiśniami, ale z jabłkami brzmi kusząco! :)

      Usuń
  2. robiłam kiedyś bardzo podobny :) pyszny jest :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort klasyka :) piękny i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być dobre bo z truskawkami ]

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam , naprawdę świetny. Pierwszy raz był ze świeżymi truskawkami, natomiast jutro robię z mrożonymi :)

    OdpowiedzUsuń