Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego ((250g) zawsze używam greckiego)
- pół szklanki oleju (125ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 22 x 22 cm (lub większą: ciasto będzie niższe)
wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
Mąkę pszenną proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski.
W drugiej misce wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem (najniższe obroty) olej, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, tylko do połączenia się składników.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąką, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do blachy,
wyrównać. Piec 30-40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać przykryte czystą ściereczką lub w pojemniku na ciasto z zamknięciem.
Smacznego! :)
Super deserek do herbatki z cytrynką pycha !!!
OdpowiedzUsuń