- 300 ml mleka
- 50ml śmietanki kremowej 30% + 100ml do podania
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub do smaku)
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku (lub do smaku)
- 80g gorzkiej czekolady min 70%
Do garnka wlać mleko, śmietankę, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając- nie zagotowywać (jeśli mleko się zagotuję, zdjąć rondel z palnika i wtedy dodać czekoladę). Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (do mieszania najlepiej wykorzystać trzepaczkę do ubijania- dokładnie rozmiesza czekoladę). Dodać cynamon i chili w proszku. Zagotować, gdy czekolada będzie gładka i zgęstnieje zdjąć z ognia. Przelać do filiżanek. Udekorować ''kleksem'' bitej śmietany (pozostałą kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru), posypać szczyptą chili lub płatkami chili.
Smacznego!
pycha:) wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńłał, soczyście czarna:)
OdpowiedzUsuń