niedziela, 26 stycznia 2014

Gorąca czekolada z chili

Gorąca czekolada idealna na zimowe popołudnia lub wieczory. Ekstremalnie rozgrzewająca dzięki dodatkowi chili i cynamonu. Do przyrządzenia czekolady można wykorzystać świeżą papryczkę chili i korę cynamonu, jednak łatwiej jest kontrolować ostrość przyprawami w proszku. Czym więcej czekolady dodamy tym bardziej gęsta będzie czekolada, ale również bardziej gorzka. Do czekolady można również wlać 20ml brandy lub innego alkoholu. Polecam podawać czekoladę w małych filiżankach, gdyż jest sycąca. 


Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 50ml śmietanki kremowej 30% + 100ml do podania 
  • 2 łyżki drobnego cukru 
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub do smaku)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku (lub do smaku)
  • 80g gorzkiej czekolady min 70%





 
Do garnka wlać mleko, śmietankę, cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając- nie zagotowywać (jeśli mleko się zagotuję, zdjąć rondel z palnika i wtedy dodać czekoladę). Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (do mieszania najlepiej wykorzystać trzepaczkę do ubijania- dokładnie rozmiesza czekoladę). Dodać cynamon i chili w proszku. Zagotować, gdy czekolada będzie gładka i zgęstnieje zdjąć z ognia. Przelać do filiżanek. Udekorować ''kleksem'' bitej śmietany (pozostałą kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru), posypać szczyptą chili lub płatkami chili.

Smacznego! 




2 komentarze: