poniedziałek, 3 lutego 2014

Szarlotka domowa

Przepis na pyszną szarlotkę z zeszytu mojej Mamy. Uwielbiam szarlotkę za prostotę przygotowania, za to, że nie jest przesadnie słodka i idealnie pasuję do moich ulubionych lodów waniliowych :) Do ciasta półkruchego zawsze wykorzystuję mąkę krupczatkę, a ciasto piekę wyłącznie na prawdziwym maśle, do tego kwaśne jabłuszka. Cały sekret udanej szarlotki podany jak na tacy :)

Składniki: 

Ciasto półkruche:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%






Masa jabłkowa:
  • 2 - 3 kg kwaśnych jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (na 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu)
  • 1/2 szklanki (lub mniej)
  • 3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy

Mąkę, cukier dokładnie posiekać z masłem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto (całą czynność wykonać najszybciej jak się da). Ciasto podzielić na 2 równe części. Prostokątną formę o wymiarach 22x33 wysmarować tłuszczem na 3/4 wysokości, całość posypać bułką tartą (nadmiar odsypać). Pierwszą częścią ciasta wylepić spód ( ręce lekko oprószyć mąką, aby ciasto się nie kleiło, można również ciasto rozwałkować i przełożyć do formy), po nakłuwać i wstawić do lodówki na 25 minut. Drugą część ciasta zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do zamrażarki.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki, lub zetrzeć na specjalnej tarce krojącej w plasterki. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą.  Całość delikatnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC (termoobieg). Schłodzony spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć blachę, a temperaturę piekarnika obniżyć do 160ºC (termoobieg). Na podpieczony spód  wyłożyć jabłka, na tarce z dużymi oczkami zetrzeć pozostałą część zmrożonego ciasta bezpośrednio na jabłka. 

Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC, aż ciasto się zarumieni. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub ostudzoną posypaną cukrem pudrem. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotki :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogłabym zjeść ten kawałek zamiast śniadania :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Stare smaki można jeść bez końca .

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko pięknie wygląda, ale także super smakuje. Każde wyjście do restauracji kończyło się właśnie szarlotką z lodami, teraz restaurację mam w domu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że przepis się sprawdził :)

      Usuń