Składniki (2 porcje)
- 2 świeże pstrągi
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano, lub bardzo cienkich plastrów panacetty, lub wędzonego boczku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 kawałki zimnego masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 cienkie plasterki cytryny
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rybę oczyścić jeśli była w całości, oskrobać z łuski, opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Od środka natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, skropić cytryną, włożyć po kawałku masła i po 2 gałązki świeżego tymianku. Na desce ułożyć plaser szynki, plaster cytryny i gałązki tymianku. Położyć rybę, na wierzch ułożyć kolejny plaster cytryny, gałązki tymianku i nałożyć drugi plaster szynki, podwinąć pod rybę i docisnąć szynkę do ryby. Czynność powtórzyć z drugą rybą. Położyć na środku żaroodpornego naczynia, wcześniej posmarowanego oliwą. Ryby skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż szynka się zarumieni.
Podawać np. sałatką z zielonej fasolki z miodowo-musztardowym dressingiem i prażonymi migdałami oraz grzankami.
Smacznego!
świetna ryba:)
OdpowiedzUsuńJestem wędkarzem uwielbiam ryby ale pstrąg z szynką spróbuje ;
OdpowiedzUsuń