wtorek, 26 marca 2013

Najlepszy domowy pasztet drobiowy ..

Przepis na pyszny domowy pasztet z udek kurczaka, do którego wykonania przyczyniła się moja mama zdradzając kilka sekretów smacznego pasztetu :) Przede wszystkim ugotowane mięso powinno przeleżeć najlepiej całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Niech nie zniechęci Was na pozór długi czas przygotowania, bo skutki Waszej pracy na pewno będą wynagrodzone pysznym domowym wyrobem, a dodatkowo klarownym i esencjonalnym rosołem, który możecie podać z marchewką, świeżą natką pietruszki i makaronem lub ulubionym dodatkiem. Rosół może również być wykorzystany jako baza do dowolnej zupy :) Sam pasztet jest genialny. Robię go na dwie formy 7cm x 17cm- mierzone po dnie. Polecam! :)


Składniki:
  • 5 udek z kurczaka (nóżka z biodrem) ponad 1 kg
  • 400g wątróbek drobiowych
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
  • 6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła




  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał.  Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki.  Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.



Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

Smacznego!  

* rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny
** mięso najlepiej pozostawić na całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sitko dzięki temu mamy gotowy pyszny rosół na obiad, który wystarczy tylko delikatnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem  oraz marchewką z rosołu i natką pietruszki. Podawać z makaronem.








13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pasztet rewelacyjny POLECAM Wszystkim bardzo smakował :)

      Usuń
  2. muszę wypróbować ten przepis, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam

    Pasztet znakomity!!!
    Proszę mi powiedzieć czy zamiast pieczenia można również ten pasztet spasteryzować w słoiczkach?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że pasztet smakował :) Pasztet można pasteryzować w słoiczkach. Ja pasteryzuję w piekarniku w temperaturze 130°C przez około godzinę (małe słoiczki). Studzę w piekarniku.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. pasztet jest pyszny, najlepszy, rewelacyjny!!!!!!! Nawet mój mąż który nie przepada za pasztetem jadł go ze smakiem :-) na prawdę polecam go wszystkim jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, miło mi słyszeć, że mój przepis sprawił tyle przyjemności :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Pasztet wspaniały, przepyszny. Jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo dziękuję za cudny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. No to ja chyba coś źle zrobiłam....mój ładnie urósł a po wyciągnięciu strasznie opadł :/ nie wiem jaki jest w smaku bo jeszcze nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak sie ciesze ze znalazlam ta strone pasztet rewelacja pychota bede go czesto robic i wiem co jem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy skóry koniecznie trzeba tez przemielic? przyznam ze mnuie na samá mysl odrzuca ;) moze innym tluszczem zastápic mogé?

    OdpowiedzUsuń