piątek, 15 lutego 2013

Pulpety w sosie pieczarkowym



Przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Tak przyrządzone pulpety świetnie pasują do kaszy gryczanej, makaronu czy ziemniaków z wody, a także do buraczków zasmażanych, kiszonego ogórka lub surówki z marchwi.

Składniki (4 porcje)

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub szynki 
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do nasączenia bułki
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • olej do obsmażenia
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka do obtoczenia pulpetów




Sos:
  • 1 i 1/2 szklanki gorącego domowego wywaru lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • kilka kawałków suszonych grzybów
  • 250g pieczarek
  • 65ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka masła 
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (świeżo posiekanej)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
  • Świeżo posiekana natka pietruszki 

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut na złoty kolor, chwilę przed końcem smażenia dodać posiekany czosnek (patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym). Przełożyć do miski z mięsem, a następnie dodać odciśniętą bułkę, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, następnie wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące.  

Do patelni wlać olej i na średnim ogniu obsmażać klopsiki z każdej strony na lekko brązowy kolor, przez około 6 - 8 minut każdy (w razie potrzeby smażyć partiami). Odkładać na talerz (patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).

Na tej samej patelni roztopić masło. Włożyć pieczarki i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę, aż pieczarki będą lekko zrumienione. Wlać bulion z suszonymi grzybami sosem sojowym i sosem worcester. Zagotować, włożyć usmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 15 minut. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody, śmietanką i kilkoma łyżkami wywaru, po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować. Na chwilę przed końcem dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody, ogórkiem kiszonym, buraczki zasmażane, surówką z marchewki. 

Smacznego! 







2 komentarze: