Przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Tak przyrządzone pulpety świetnie pasują do kaszy gryczanej, makaronu czy ziemniaków z wody, a także do buraczków zasmażanych, kiszonego ogórka lub surówki z marchwi.
- 500g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub szynki
- 1 czerstwa bułka
- mleko do nasączenia bułki
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- olej do obsmażenia
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka do obtoczenia pulpetów
Sos:
- 1 i 1/2 szklanki gorącego domowego wywaru lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcester
- kilka kawałków suszonych grzybów
- 250g pieczarek
- 65ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka natki pietruszki (świeżo posiekanej)
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
- Świeżo posiekana natka pietruszki
Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i
smażyć przez 10 minut na złoty kolor, chwilę przed końcem smażenia dodać posiekany czosnek (patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym). Przełożyć do miski z mięsem, a następnie dodać odciśniętą bułkę, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, następnie wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące.
Do patelni wlać olej i na średnim ogniu obsmażać klopsiki z każdej strony na lekko brązowy kolor, przez około 6 - 8 minut każdy (w razie potrzeby smażyć partiami). Odkładać na talerz (patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).
Do patelni wlać olej i na średnim ogniu obsmażać klopsiki z każdej strony na lekko brązowy kolor, przez około 6 - 8 minut każdy (w razie potrzeby smażyć partiami). Odkładać na talerz (patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).
Na tej samej patelni roztopić masło. Włożyć pieczarki i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę, aż pieczarki
będą lekko zrumienione. Wlać bulion z suszonymi grzybami sosem sojowym i sosem
worcester. Zagotować, włożyć usmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 15 minut. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody, śmietanką i kilkoma łyżkami wywaru, po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować. Na chwilę przed końcem
dodać natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody, ogórkiem kiszonym, buraczki zasmażane, surówką z marchewki.
Boże Twoje zdjęcia są poprostu cudowne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń