sobota, 12 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z polewą z białej czekolady

Przepis na pyszną, delikatną i bardzo puszystą babkę cytrynową. Lekka, nieco krucha, wręcz rozpływająca się w ustach. Polecam! :) 

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (18g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • sok wyciśnięty 1 i pół cytryny 




Polewa z białej czekolady:
  • 100ml śmietanki kremowej 30% lub 36% 
  • 150g białej czekolady 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- w zimnych jajkach cukier się nie rozpuści, a jajka źle się ubiją. 


Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać, wymieszać.

Masło rozpuścić, odstawić. 

Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Formę na babkę z kominem- o średnicy 22 cm wysmarować miękkim masłem, oprószyć bułką tartą. Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 8-10 minut). 
Do masy jajecznej dodać mąki, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera lub wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Do ciasta wlać jeszcze ciepłe masło, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy. Piec przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Polewa z białej czekolady: W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, wymieszać, aż powstanie jednolita masa, na końcu dodać sok z cytryny. Gdy masa zacznie gęstnieć polać nią babkę. 

Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Pięknie zaaranżowana, ta spływająca czekolada... cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Chętnie poczęstuję, ale następną, bo tej już nie ma ;)

      Usuń
  3. Smakowicie to wygląda:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie do konkursu :)

      Usuń
  4. Polewa z białej czekolady wygląda obłędnie :) Idealnie komponuje się z babką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Żółciutka i puszysta! Jak dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka śliczna ta babka! : )
    Idealnie się prezentuje. *.*

    OdpowiedzUsuń