czwartek, 14 lutego 2013

Ciasto czekoladowe ''with love''

Absolutnie czekoladowe ciasto, którego wykonanie zajmuję 5 minut, pieczenie 30 minut, a jedzenie minutę. Ciasto jest smaczne wilgotne i bardzo czekoladowe, całość polana obłędną czekoladową polewą. 


Składniki:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki mleka (lub maślanki)
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

 



Polewa:
  • 180g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 120 ml śmietanki 36% (double cream)
  • 1½ łyżka cukru 
  • 1½ łyżki syropu klonowego (lub miodu)



Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól (wszystkie suche składniki). Wlać mleko, dodać olej i ekstrat z wanilii. Całość miksować na wolnych obrotach 2 minuty, dodać jajko, ubijać kolejne 2 minuty. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub okrągłą o średnicy 20 cm wysmarować olejem lub masłem, wysypać mąką (tak, aby tylko pokrywała tłuszcz-nadmiar mąki odsypać). Ciasto przelać do formy i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzić na kratce.

Polewa: Cukier, śmietankę i miód zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ! Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.

Gdy ciasto ostygnie postawić na blaszkę z kratką, polewać od środka czekoladą, tak aby spływała po cieście, boki wygładzić nożem.

* Polewę można wylewać stopniowo, jeśli coś zostanie to po wystygnięciu masy, pozostałą częścią można robić wzorki lub tzw. freski mezgi :) Jeśli pozostała masa będzie już zbyt twarda należy podgrzać ją kilka sekund w mikrofali. Można także do wzorków użyć polewy, która spłynęła do blaszki. Masa jest bardzo plastyczna więc można kombinować na różne sposoby.  

** Jeśli nie mamy formy w kształcie serca, ciasto pieczemy w okrągłej tortownicy, ścinamy boki i robimy serce. Ja przekroiłam ciasto na 4 i zrobiłam 4 małe serduszka zamiast 1 dużego

Smacznego! 



 


7 komentarzy:

  1. O jej jak to pięknie wygląda!!! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Ciasto naprawdę jest bardzo proste w wykonaniu i najlepiej smakuję kilka chwil po polaniu polewą jak jeszcze czekolada jest płynna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń