środa, 13 lutego 2013

Moussaka (Musaka), czyli..

.. grecka zapiekanka z bakłażanem, mięsem i beszamelem. Miałam okazję spróbować jej podczas wakacji w Grecji, po powrocie od razu szukałam przepisów, aby odtworzyć ten niezwykły smak.. Musakę można także zrobić w wersji z ziemniakami, należy dodatkowo ugotować 2-3 duże ziemniaki w mundurkach, następnie je obrać, pokroić w grube plastry ułożyć na dnie naczynia i delikatnie posolić. Zapiekanka jest jeszcze bardziej sycąca i równie smaczna. Polecam!


Składniki: (4 porcje)
  • 3 niewielkie bakłażany
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g mielonej jagnięciny, cielęciny, wołowiny lub mięsa mieszanego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie pomidorowym
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 100ml białego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Oliwa
  • sól, pieprz 

Beszamel:
  • 60g masła
  • 3 łyżki mąki 
  • 300ml mleka 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz 

Dodatkowo:
  • 180g mozzarelli (zetrzeć na tarce)
 
Polecam również dodanie do zapiekanki wcześniej ugotowanych ziemniaków (1-2 duży ziemniak). Wcześniej ugotowane ziemniaki (np. w mundurkach) należy pokroić w centymetrowe plastry i wyłożyć na spodzie, a następnie postępować jak w przepisie :)

Bakłażan pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i zostawić pół godziny na durszlaku. Piekarnik ustawić na funkcji grillowania lub 200 stopni z termoobiegiem. Osuszone i posolone plastry bakłażanów, posmarować z dwóch stron oliwą, ułożyć na kratce z piernika lub blasze. Grillować około 20 minut, aż się zarumienią ( jeżeli pieczemy bakłażany na blaszce należy je przełożyć po 10 minutach na drugą stronę).

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucić na patelnię z oliwą,zeszklić na wolnym ogniu, aż będzie miękka (około 8 minut). Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć, dodać cynamon, sól i pieprz pod koniec smażenia. Wlać wino, a po chwili dodać pomidory i cukier, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić przez około 30 od czasu do czasu mieszając, a na 10 minut przed końcem dodać oregano. Doprawić w razie potrzeby dodatkowo solą i pieprzem.

Sos beszamelowy przygotowanie:  Mało roztopić w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Odstawić na bok.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o długości 20cm posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu oraz polać 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego oraz 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać resztą sosu beszamelowego. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się zapiecze (około 20-30 minut)

Smacznego! 







3 komentarze:

  1. Uwielbiam mussakę, ale w wersjo bułgarskiej :) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam pod każdą postacią:) Musaka jest po prostu pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm musssaka! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń