Składniki: (4 porcje)
- 3 niewielkie bakłażany
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 500g mielonej jagnięciny, cielęciny, wołowiny lub mięsa mieszanego
- 1 puszka pomidorów krojonych w sosie pomidorowym
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oregano
- 100ml białego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- Oliwa
- sól, pieprz
Beszamel:
- 60g masła
- 3 łyżki mąki
- 300ml mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 180g mozzarelli (zetrzeć na tarce)
Bakłażan pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i zostawić pół godziny na durszlaku. Piekarnik ustawić na funkcji grillowania lub 200 stopni z termoobiegiem. Osuszone i posolone plastry bakłażanów, posmarować z dwóch stron oliwą, ułożyć na kratce z piernika lub blasze. Grillować około 20 minut, aż się zarumienią ( jeżeli pieczemy bakłażany na blaszce należy je przełożyć po 10 minutach na drugą stronę).
Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucić na patelnię z oliwą,zeszklić na wolnym ogniu, aż będzie miękka (około 8 minut). Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć, dodać cynamon, sól i pieprz pod koniec smażenia. Wlać wino, a po chwili dodać pomidory i cukier, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić przez około 30 od czasu do czasu mieszając, a na 10 minut przed końcem dodać oregano. Doprawić w razie potrzeby dodatkowo solą i pieprzem.
Sos beszamelowy przygotowanie: Mało roztopić w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o długości 20cm posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu oraz polać 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego oraz 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać resztą sosu beszamelowego. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się zapiecze (około 20-30 minut).
Smacznego!
Uwielbiam mussakę, ale w wersjo bułgarskiej :) :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pod każdą postacią:) Musaka jest po prostu pyszna :)
OdpowiedzUsuńmmmmm musssaka! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń