wtorek, 12 lutego 2013

Chow Mein, czyli chiński makaron z nutą kokosa

Bardzo prosty, bardzo smaczny sposób na danie kuchni chińskiej.  Polecam

Składniki: (3 porcje)
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • ½  łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka (pokrojonych wzdłuż na 3 części)
  • 300g makaronu chińskiego jajecznego (np. chow mein)
  • 3 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
  • 3-4 garście szczypiorku 
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • 200g orzeszków ziemnych- solonych (posiekanych)
  • 8 łyżek mleczka kokosowego 

W misce wymieszać mąkę, paprykę ostrą, imbir, cukier i sól. Do miski wrzucić kurczaka, dokładnie otaczając go w powstałej mieszance. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzić na sitku- odstawić na bok.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe i będzie miało ładny rumiany kolor (5-7 minut). Dodać szczypiorek i smażyć całość 1 minutę. Przykryć patelnie pokrywą, zdjąć z panika i odstawić na bok. 

Na palnik postawić rondel, dodać pastę z curry i połowę orzeszków ziemnych. Smażyć około minutę energicznie mieszając. Dodać makaron, połączyć z sosem- smażyć kolejną minutę. Dodać mleczko kokosowe, całość wymieszać i od razu zdjąć z ognia

Makaron przełożyć do miseczek, na wierzch układać pierś z kurczaka ze szczypiorkiem. Całość posypać orzeszkami ziemnymi

Smacznego! 


   

     


5 komentarzy:

  1. uwielbiam chińszczyznę, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania przepisu i czekam na recenzję :)

      Usuń
  2. Schowałam przepis do pocketa :) a w zamrażarce czeka cziks- tylko na po świętach, bo już żarcie mi się wysypuje z lodówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo :) Przepis w sam raz na po świętach, gdy człowiek ma ,,w zapasie'' polskie smakołyki :P

      Usuń