Składniki: (3 porcje)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka (pokrojonych wzdłuż na 3 części)
- 300g makaronu chińskiego jajecznego (np. chow mein)
- 3 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
- 3-4 garście szczypiorku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 200g orzeszków ziemnych- solonych (posiekanych)
- 8 łyżek mleczka kokosowego
W misce wymieszać mąkę, paprykę ostrą, imbir, cukier i sól. Do miski wrzucić kurczaka, dokładnie otaczając go w powstałej mieszance.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzić na sitku- odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe i będzie miało ładny rumiany kolor (5-7 minut). Dodać szczypiorek i smażyć całość 1 minutę. Przykryć patelnie pokrywą, zdjąć z panika i odstawić na bok.
Na palnik postawić rondel, dodać pastę z curry i połowę orzeszków ziemnych. Smażyć około minutę energicznie mieszając. Dodać makaron, połączyć z sosem- smażyć kolejną minutę. Dodać mleczko kokosowe, całość wymieszać i od razu zdjąć z ognia.
Makaron przełożyć do miseczek, na wierzch układać pierś z kurczaka ze szczypiorkiem. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńuwielbiam chińszczyznę, muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu i czekam na recenzję :)
UsuńSchowałam przepis do pocketa :) a w zamrażarce czeka cziks- tylko na po świętach, bo już żarcie mi się wysypuje z lodówki.
OdpowiedzUsuńMam tak samo :) Przepis w sam raz na po świętach, gdy człowiek ma ,,w zapasie'' polskie smakołyki :P
Usuń