piątek, 8 lutego 2013

Róże karnawałowe

Składniki:
  • 6 żółtek 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 mała śmietana 18%





 
Dodatkowo: 
  • olej słonecznikowy do smażenia (około 1,5 litra)
  • cukier puder do posypania 
  • dżem truskawkowy lub konfitura z róży 
  • 3 krążki różnej wielkości 
Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić dołek i dodać po kolei żółtka, śmietanę, cukier puder o rum. Całość dokładnie wymieszać, aż zbiję się w całość. Ciasto przełożyć na blat kuchenny i wyrobić na jednolitą masę. 

Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około 15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko rozwałkować na blacie, podsypać w razie konieczności mąką. 


Wyciąć kółka różnej wielkości kolejno małe, średnie i największe. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki po kolei nakładać na siebie po środku mocno nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego białka). 
 

W garnku o dużej średnicy rozgrzać olej i zmniejszyć na minimalny ogień.  Róże wrzucać na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smażyć na lekko złoty kolor przez około 2 minuty raz przewracając. Gdy będą gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem, w środek wkładać dżem truskawkowy lub konfiturę z róż.

* Wszystkie róże przygotowuję wcześniej, smażą się bardzo szybko i ciężko jest je robić na bieżąco :) 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle elegancko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Fajnie wyrosło mi te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń