- 200g makaronu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 12 oliwek czarnych
- 12 oliwek zielonych
- 12-16 kaparów (wcześniej namoczonych)
- 8-10 filecików anchois
- 1-2 ząbki czosnku (sprasowane)
- 1/2 papryczki (peperoncino) lub kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
- 1 łyżka natki pietruszki
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Parmezan
- Natka pietruszki dodatkowo do dekoracji
Na wolnym ogniu rozgrzać patelnię, wlać oliwę z puszki od
filetów z anchois, a następnie dodać fileciki, smażyć energicznie mieszać
tak, aby fileciki jak najdrobniej się rozpadły. Dodać czosnek, papryczkę, a następnie wlać
pomidory, dodać oliwki i kapary. Całość dusić chwilkę, doprawić pieprzem i kilkoma kroplami tabasco (jeśli nie dodaliśmy papryczki). Posypać
natką pietruszki.
Do dużej ilości osolonej wody wrzucić makaron, ugotować al
dente.
Ugotowany makaron
przerzucić do sosu dokładnie wymieszać i przekładać od razu na talerze. Posypać
natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.
*Anchois są bardzo słone dlatego przed posoleniem należy koniecznie spróbować sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz