wtorek, 5 lutego 2013

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane klasyczny dodatek do mięsnych dań kuchni polskiej, nieodłączny element niedzielnego obiadu.Sekret moich buraczków polega na dodaniu słodkiej śmietanki, która odpowiednio je zagęszcza i przełamuję smak buraków zakwaszanych sokiem z cytryny. Polecam do  kotleta mielonego, schabowego, mięs duszonych lub pulpetów.

Składniki (2 porcje):
  • 300g buraczków (ugotowanych, bez skórki)*
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła 
  • 75ml śmietanki płynnej
  • sok z połówki cytryny 
  • Sól. pieprz 



Buraczki zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać na wolnym ogniu dodać masło i cebulę. Smażyć cebulę, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Dodać buraki, dokładnie połączyć z cebulą i wlać sok z połowy cytryny (buraki zatrzymają swój naturalny kolor). Dusić około 5 min, aż cebula zabarwi się na kolor buraczków. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić kolejne 3 minuty, zdjąć z ognia- podawać ciepłe. 

* Gotowanie buraków:

1. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby je przykrywała 2cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 40-60 minut, aż zmiękną- w zależności od wielkości buraków.
3. Odcedzić i przestudzić, gdy z łatwością będzie je można wziąć do ręki obrać ze skórki.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz