Buraczki zasmażane klasyczny dodatek do mięsnych dań kuchni polskiej, nieodłączny element niedzielnego obiadu.Sekret moich buraczków polega na dodaniu słodkiej śmietanki, która odpowiednio je zagęszcza i przełamuję smak buraków zakwaszanych sokiem z cytryny. Polecam do kotleta mielonego, schabowego, mięs duszonych lub pulpetów.
Składniki (2 porcje):
- 300g buraczków (ugotowanych, bez skórki)*
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 75ml śmietanki płynnej
- sok z połówki cytryny
- Sól. pieprz
Buraczki zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać na wolnym ogniu dodać masło i cebulę. Smażyć cebulę, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Dodać buraki, dokładnie połączyć z cebulą i wlać sok z połowy cytryny (buraki zatrzymają swój naturalny kolor). Dusić około 5 min, aż cebula zabarwi się na kolor buraczków. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić kolejne 3 minuty, zdjąć z ognia- podawać ciepłe.
* Gotowanie buraków:
1. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby je przykrywała 2cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 40-60 minut, aż zmiękną- w zależności od wielkości buraków.
3. Odcedzić i przestudzić, gdy z łatwością będzie je można wziąć do ręki obrać ze skórki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz