czwartek, 21 lutego 2013

Stroganow z indyka

Moja wariancja na te popularne danie, bez którego ciężko nieraz wyobrazić sobie polskie wesele. Serwowane pod koniec imprezy, pobudza znów do zabawy i daje niezłego kopa. W oryginalnej recepturze jest to krojona w paski wołowina, smażona z cebulą i pieczarkami, z różnymi dodatkami. Popularność tej potrawy sprawiła, że przyjęliśmy ją pod swój dach i nazwaliśmy ją ,,Strogonowem'' - naszym polskim Strogonowem! :) Wersja z indykiem jest szybka w wykonaniu, delikatniejsza w smaku i odpowiednia dla całej rodziny. 


Składniki (4 porcje):


  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 350g pieczarek 
  • 1 łyżka papryki w proszku 
  • 300ml lekkiego bulionu drobiowego 
  • 500g piersi z indyka 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150g kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy)



Rozgrzać patelnie na małym ogniu, wlać jedną łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w pół księżyce cebule i pokrojony por (pomijając twarde, zielone liście). Smażyć 5 minut - często mieszając lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko razem kolejne 5 minut - często mieszając. Wsypać łyżkę papryki, wymieszać, a następnie wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Garnek postawić na palnik, zalać bulionem i dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż do momentu zredukowania się sosu do 2/3 objętości. Gdy sos wyparuje, zmniejszyć ogień na minimum.

*Patelnie rozgrzać, dodać łyżkę oliwy i wrzucić połowę pokrojonego w paski mięsa z indyka, smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka. Patelnie wytrzeć i powtórzyć smażenie z drugą połową mięsa. Przełożyć mięso wraz w oddanymi sokami do garnka.

W misce wymieszać śmietanę, mąkę kukurydzianą i musztardę dodać kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać mieszankę do garnka. Całość wymieszać i zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. 

Podawać z ryżem i słodkim groszkiem.

* Pierś z indyka smażymy metodą stir fry, tak usmażone mięso powinno być soczyste i miękkie w środku, zachowując jak najwięcej wartości odżywczych.

Smacznego! 





4 komentarze:

  1. W takiej południowej wersji ta potrawa nabiera charakteru, bardzo mi się podoba zestawienie z fasolą. Pięknie wygląda, kto by pomyślał, że to strogonow..cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ta wersja jest o wiele delikatniejsza i lżejsza po mimo dodatku śmietany :)

      Usuń