Składniki (około 20-22 sztuk w średniej wielkości papilotkach):
- 2 duże jajka
- 175g cukru
- 6 łyżek kakao
- 60g rozpuszczonego masła
- 235g mąki pszennej
- 75g mielonych migdałów lub innych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 100g jogurtu naturalnego
- 180ml gorącej wody
- szczypta soli
- 50g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (opcjonalnie)
Krem:
- 150ml śmietanki kremówki min 30% tłuszczu (schłodzonej)*
- 150g serka mascarpone
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (ja pominęłam)
Dekoracje:
1 opakowanie mini marshmallows (180g), marcepan (użyłam gotowy)- możecie również zrobić go w domu z przepisu, który np. znajduję się tutaj. Czarna masa cukrowa do wykonania oczu lub groszki czekoladowe. Można też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę przelać do szprycy i na pergaminie zrobić 24 kropek, włożyć do lodówki. Po ostygnięciu mamy gotowe oczy:)
Foremkę
na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Jajka ubić z cukrem na puszysty, jasny krem.
Kakao rozpuścić w maśle i gorącej wodzie. Mąkę przesiać z proszkiem,
sodą i solą, wymieszać z mielonymi migdałami lub orzechami. Do jajek
dodawać na zmianę po łyżce jogurtu, łyżce masy kakaowej oraz suche
składniki. Całość miksować na najmniejszych obrotach miksera. Dodawać
składniki, aż do ich wyczerpania. Masę przełożyć do przygotowanych
wcześniej papilotek, na 2/3 wysokości foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cupcakes piec około 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Krem: Śmietankę kremówkę z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę. Dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.
Dekorowanie: Na ostudzone babeczki szprycą nałożyć krem. Z marcepanu uformować owalne kulki (głowy)i wykałaczką zrobić nos, zrolować 2 małe kuleczki na każdą głowę, przycisnąć opuszkami palców i zwinąć do środka (uszy), a następnie przykleić oczy. Do każdej babeczki z kremem przykleić głowę, resztę kremu pokryć piankami marshmallows. Owieczki gotowe!
*śmietanka przed ubijaniem powinna być koniecznie zimna!
Smacznego!
Jakie rozkoszne! <3
OdpowiedzUsuńSmaczne i słodziutkie :)
UsuńAle świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł i super efekt!
OdpowiedzUsuńInspiracją jest zbliżająca się Wielkanoc :)
Usuńpiękne:)
OdpowiedzUsuńŚliczne !
OdpowiedzUsuńCudne baranki wielkanocne! Bardzo oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuńRok temu widziałam je w jakiejś galerii zdjęć z babeczkami, ta ozdoba tak zapadła mi w pamięć, że po roku wciąż je pamiętałam i musiałam koniecznie zrobić :)
UsuńCudowne te babeczki, zakochałam się :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Dziękuję bardzo! :)
UsuńJakie śliczne i oryginalne! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSłodziaki!
OdpowiedzUsuńcudenka! musze zrobic na swieta! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńCudowny pomysł! Jeśli pozwolisz ukradnę pomysł na dekoracje jak będę piec na święta Wielkanocne :D
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Czekam na efekty :) wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia :)
UsuńDawno nie widziałam tak pięknych babeczek! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńale cudeńka :)po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńpiękne są:)
OdpowiedzUsuńśliczniutkie baranki :) i przepis też ciekawy, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne baranki, gratuluje pomysłowości.
OdpowiedzUsuń