niedziela, 17 marca 2013

Ciasto Shrek

Dzisiaj Dzień Świętego Patryka. Z tej okazji w moim domu gości odrobina zieleni, czyli dobrze nam znane ciasto Shrek :) Lubię te ciasto za każdą poszczególną wartę: za puszysty biszkopt, za dodatek zielonego soku do masy budyniowej, za użycie śmietanki kremówki, za delicje i galaretki w moim ulubionym zielonym kolorze:) Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezastąpiony przepis pani Dorotki ze strony ,,mojewypieki'', z którego robię również torty. Przepis jest prosty i smaczny, a biszkopt bardzo puszysty i delikatny. Pycha! :) 


Składniki (blacha 24x34):

Na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków*
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa zielona-budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe- bez cukru (te na 1/2l mleka)
  • 1 duży zielony sok Kubuś lub Pysio 




Masa śmietankowa:
  • 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody 


Dodatkowo:
  • 2 paczki ciastek delicje
  • 2 galaretki o smaku agrestu 
  • 600 ml gorącej wody 


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka. Mąki, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, na wolnych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).

Dno blachy wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 


Odlać szklankę soku. Resztę zagotować w garnku (najlepiej na wolnym ogniu -sok nie będzie bulgotał i pryskał). Odlaną szklankę soku wymieszać z budyniami i wlać na gotujący się sok. Energicznie mieszać najlepiej drewnianą łyżką, zbierając z dna gęstniejącą masę. Masa szybko gęstnieje, z początku jest ,,kluskowata'' z czasem robi się gładka i przypomina budyń. Ciepłą gotową masę przelać na ostudzony biszkopt i rozprowadzić. Na wierzch ułożyć delicje.


Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę.Pod koniec dodawać ostudzoną galaretkę i miksować, aż masa będzie jednolita. Wylać na ciasto i odstawić na około 2 godziny do lodówki, aż masa stężeje.


Pozostałe 2 opakowania galaretek rozpuścić w 600ml gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę przelać na wierzch ciasta. Najlepiej wysunąć półkę wraz z ciastem i poprosić kogoś o wlanie galaretki. Ciasto jest wypełnione masami po brzegi więc wlewając galaretkę na blacie jest naprawdę ciężko wstawić ją z powrotem do lodówki.

Chłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. bardzo lubię to ciasto, piękne wiosenne kolorki, strasznie mi już brakuje tej zieleni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mi też brakuje zieleni oby do wiosny, oby do lata! :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś w niebieskiej wersji:) Bardzo pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zamiar zrobić jeszcze panią Shrek może w wersji różowej? :)

      Usuń
  3. dobry wybór, najsmaczniejsze i najbardziej zielone ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne i nie przesadnie słodkie, mój gust :)

      Usuń