poniedziałek, 4 marca 2013

Kotlety pożarskie

Kotlety z mięsa drobiowego z dodatkiem masła są porostu obłędne, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich smażenia możemy wykorzystać masło klarowane lub dobrej jakości olej. Możemy również usmażyć je na oliwie (nie ekstra vergine) z dodatkiem masła. Ważne jest, aby kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu najlepiej używając patelni z nieprzywierającą powłoką. Tłuszczu na patelni musi być minimum 1/4 wysokości, gdy dodamy mniej kotlety po prostu spałą się, ponieważ szybko wsiąknął cały tłuszcz. Warto jest także użyć prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego min. 80% lub innego dobrej jakości masła śmietankowego. Ja uwielbiam pożarskie podawane z duszoną marchewką z groszkiem, a do tego ziemniaczki tłuczone z masłem i jogurtem obficie posypane świeżym koperkiem.


Składniki (4 porcje):
  • 600g piersi z kurczaka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego prawdziwego masła
  • 1 czerstwa bułka (otarta ze skórki)
  • mleko do namoczenia 
  • bułka tarta do obtoczenia 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • pieprz świeżo mielony
  • sól





Dodatkowo:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • świeży koperek 
  • sól

 Oraz:
  • 400g marchwi
  • 100g groszku (świeży lub mrożony)
  • 200ml wody
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • sól

* kotlety można również nafaszerować pieczarkami Farsz: Pieczarki pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości masła, aż całkowicie oddadzą wodę i lekko się zarumienią, pod koniec delikatnie osolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Nakładać 1 łyżeczkę do kotleta.

Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, wyciąć ścięgna, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Żółtko utrzeć z miękkim lub rozpuszczonym masłem ( nie gorącym), białko ubić na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa dodać utarte z masłem żółtko, odciśniętą bułkę, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Rękę namoczyć w zimnej wodzie, nabierać garść mięsa, uformować kulkę, a następnie rozgnieść ją na płasko- nafaszerować pieczarkami (jeśli używamy) i zawinąć do środka. Kotleta obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania zapasu mięsa. Patelnie rozgrzać na średni ogniu (ważne, aby nie palić tłuszczu), na rozgrzany tłuszcz układać kotlety. Smażyć z każdej strony około 5 minut, aż kotlety się zarumienią.

Zimniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowanie rozbić tłuczkiem, dodać masło i jogurt, całość wymieszać.  Nałożone na talerz posypywać świeżym koperkiem.

Marchewkę pokroić w kostkę. W rondelku zagotować szklankę wody, dodać marchew, wodę lekko posolić. Gotować około 10 minut, aż marchew będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotującej się z marchewką wody wrzucić groszek i gotować 3 minuty. Do warzyw dodać 2 łyżki masła. W niewielkiej ilości wody rozpuścić łyżeczkę mąki i przelać do marchewki z groszkiem, ciągle mieszając. Zasmażać około minuty, aż sos zgęstnieje.

Smacznego!









1 komentarz: