sobota, 30 marca 2013

Wielkanocne babeczki z migdałami

Babeczki z dodatkiem orzechów migdałowych z kremem mascarpone. Do ich ozdobienia użyłam słodyczy, które były pod ręką: drażetki truskawkowe, orzeszki w lukrze, kolorowe pianki Marshmallow. Efekt bardzo fajny z akcentem wielkanocnym :) Wesołego Alleluja!

Składniki (12 babeczek- duże papilotki):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (125g)*
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 70g migdałów (obranych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego






Krem:
  • 125g serka mascarpone 
  • 125ml śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżeczki cukry pudru
 Dodatkowo:
  • pianki Marshmallow (białe, różowe lub biało różowe)
  • drażetki truskawkowe, lub orzechy lukrowane ( noski)
  • posypka czekoladowa (oczy)
  • kilka kropel barwinka czerwonego 
* ja masło rozpuszczam ( wkładam na 30 sekund do mikrofali, dzięki temu lepiej się uciera z cukrem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę - przesiać. Migdały zmielić w blenderze na pył. Dodać do suchych składników.

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z migdałów- zmiksować. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, ciągle miksując, aż do wyczerpania obu składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta na około 3/4 jej wysokości.

Wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.



Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno, pod koniec ubijania zmniejszyć prędkość miksera i dodając cukier puder miksować do połączenia się składników. Dodać stopniowo serek mascarpone i miksować do połączenia składników.  

1/3 kremu przedłożyć do miski, dodać kilka kropel barwnika (1-2 krople), wymieszać, aż krem będzie jednolity i nabierze różowego odcienia. 

Pianki przekroić wzdłuż po skosie. Babeczki udekorować kremem przy pomocy nożna. Różowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej i zrobić za jej pomocą policzki. Pomiędzy wcisnąć nos (drażetki). Zrobić oczy i na czubku wcisnąć uszy.



Smacznego :)




18 komentarzy:

  1. Słodziaki!
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne! podziwiam za talent! :)
    wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę spokojnych i pogodnych świąt :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Na wystawie są dzisiaj jutro powoli zaczną znikać :P

      Usuń
  4. moje dzieci byłyby zachwycone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to super, cieszę się szczególnie, że spodobały się dzieciom :)

      Usuń
  5. Ekstra babeczki! Mogę podpytać, skąd masz taką fajną paterę na babeczki?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mam taki fajny sklep ze szpargałami w rodzinnym mieście - Orient:)

      Usuń
  6. czad!!!! pozdrowienia: http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń