czwartek, 19 września 2013

Chocolate chip cookies, ciasteczka pieguski

Przepis na słynne amerykańskie ciasteczka, czyli chocolate chip cookies :) Z podanych składników można upiec około 24 sztuk średnich ciasteczek lub około 18 sztuk naprawdę dużych ciastek. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są jeszcze miękkie więc należy ostrożnie je odłożyć na bok lub poczekać chwilę, aż wystygną.  Ciasteczka są kruche, a czekolada lekko płynna. Najlepsze do szklanki mleka :)
 
Składniki (24 ciasteczka):
  • 150g masła
  • 80g brązowego cukru*
  • 80g białego cukru*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 225g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (użyłam ciemnej 70% kakao)**

*najlepszy do wypieku ciastek jest drobny cukier, jeśli nie mamy takiego to zwykły cukier można rozdrobnić za pomocą malaksera/blendera

** 50g czekolady można zastąpić orzechami włoskimi, drobno posiekanymi lub zmielonymi w malakserze lub za pomocą blendera, ja zawsze dodaję orzechy :) 

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (termoobieg). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło (najlepiej rozpuszczone lub miękkie) ubić z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii i miksować przez kolejne 5 minut. Mąkę, sodę i sól przesiać do miski z masą i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i orzechy (jeśli używamy) i połączyć z masą. Za pomocą łyżki nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe.  Uformowane kulki układać na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wierzch każdej kulki, delikatnie uklepać, spłaszczyć (ciastka delikatnie rozpłyną się podczas pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 8-10 minut lub dłużej 12-14 minut (w zależności od wielkości ciastek), aż brzegi ciastek delikatnie się zarumienią. Wyjąć od razu.

Ciastka po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Upiec pozostałe ciasteczka.

Smacznego!

7 komentarzy: