środa, 9 października 2013

Pani Walewska. Ciasto Pychotka.

Jedno z moich ulubionych ciast. Kruche ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców (czarna porzeczka, wiśnia lub śliwka) posypane dużą ilością płatków migdałowych. Całość przełożona kremem budyniowym. Absolutna pychotka, nie tylko z nazwy! Ciasto może wydawać się pracochłonne, a nawet trudne w przygotowaniu, ale jest warte poświęconego czasu i trudu :) Zachęcam Wszystkich do wypróbowania :) 

Składniki (prostokątna forma 22cm x 35cm): 

Kruche ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200g margaryny lub masła*
  • 4 żółtka (białka zatrzymać do bezy)
  • 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 
Beza: 
  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • płatki migdałowe około 140g 

    Masa kremowa:

    •     2 szklanki mleka (500 ml)
    •     3 łyżki mąki pszennej
    •     2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •     2 żółtka (białka zatrzymać do bezy)
    •     3 łyżki cukru
    •     200 g masła

    * Do ciasta kruchego zawsze używam prawdziwego masła zawierającego minimum 82% tłuszczu mlecznego, nadaje ono pyszny śmietankowy smak, a ciasto pomimo przechowywania w lodówce jest kruche, ale nie twarde. 

    Kruche ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż ciasto uformuję się kulę. Podzielić na 2 części. 

    Jeżeli posiadamy 2 formy tej samej wielkości oraz odpowiedniej wielkości piekarnik oba placki pieczemy na raz. Jeśli nie postępujemy jak niżej:

    Formę o wymiarach 22 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zostawiając marginesy, które ułatwią późniejsze wyjęcie placka. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy, rozwałkować lub wylepić za pomocą palców- dokładnie wyrównać. Spód posmarować połową dżemu. Wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika z funkcją termoobiegu. Piec 15 minut. W tym czasie białka z 3 jaj ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder, aż piana będzie lśniąca. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. **Masę bezową wyłożyć na ciepły placek z dżemem, wysypać połowę płatków migdałowych i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki zostawić do ostudzenia.
    **Masę bezową do obu placków przygotowujemy bezpośrednio przed przełożeniem jej na kruche ciasto z dżemem.
    Masa budyniowa:Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać budyń. Ostudzić, przykryć pokrywą garnka lub folią.

    Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Gotowe placki przełożyć masą kremową. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. 
    Smacznego!
    Dwie szkoły pieczenia: placki można upiec od razu z masą bezową w temperaturze 175 stopni z funkcją termoobiegu, czas pieczenia około 25 minut. 





     

    17 komentarzy:

    1. Piękna! Ja piekę na sobotę, na urodziny do babci :) mam nadzieje że wyjdzie chociaż troszke tak ładna jak Twoja :) Pozdrawiam mocno :))

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wyjdzie na pewno piękna i smaczna :) Wszystkiego najlepszego dla babci :)

        Usuń
    2. To ciasto jest ciągle na mojej liście do zrobienia!Wygląda bajecznie!

      OdpowiedzUsuń
    3. Często się ostatnio spotykam z tym ciastem, choć nigdy go nie próbowałam. Jednak wygląda bardzo apetycznie i chyba wart jest włożonej w niego pracy :))

      OdpowiedzUsuń
    4. Bardzo ładnie Ci wyszła :) Robiłam je już dwa razy. Wszystkim smakowało :)

      OdpowiedzUsuń
    5. a u mnie nazywa się ślicznotka :) myślę że słusznie :) pięknie Ci wyszła!

      OdpowiedzUsuń
    6. Z twego przepisu jest smaczne i ładne !!!

      OdpowiedzUsuń
    7. Prezentuje się niezwykle elegancko :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Pyszna klasyka! Pięknie wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Wasza wygląda cudnie, aż nabrałam ochoty na kawałeczek pani Walewskiej :)

      OdpowiedzUsuń