niedziela, 15 grudnia 2013

Babeczki cynamonowe z kremem serowym

Pyszne babeczki z dodatkiem cynamonu, polane kremem na bazie serka Philadelphia. Idealne na prezent dla bliskich, lub jako szybki wypiek na świąteczny stół. Świetne do kubka zimnego mleka :) 

Składniki (12 babeczek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (215g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 110g masła roztopionego i ostudzonego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 szklanki letniego mleka (120ml) 




Krem:
  • 125g cukry pudru 
  • 250g serka Philadelphia lub Twój Smak 
  • sok wyciśnięty z cytryny 

Dodatkowo:
  • 12 kandyzowanych wiśni 

Przygotować krem: Cukier puder wsypać do miseczki, dodać odrobinę soku z cytryny i mieszać. Cukier zacznie zbijać się w grudę, dodać kolejną porcję soku i mieszać, czynność powtarzać, aż sok rozpuści cukier puder i powstanie gęsty (!) lukier.* Dodać serek Philadelphia i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. 

* Soku do lukru należy dodać tylko tak, alby rozpuścił cukier puder, ponieważ serek dodatkowo sprawi, że krem stanie się rzadszy. 

Babeczki: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę,sól i cynamon przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na najwyższych obrotach po każdym dodaniu. Dodać wanilię i wymieszać. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, miksując na wolnych obrotach miksera, aż do wyczerpania wszystkich składników.


Formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki włożyć ciasto na 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce piekarnika przy uchylonych drzwiczkach. 

Babeczki posmarować (polać) kremem serowym i udekorować kandyzowaną wisienką. 

Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Babeczki jak babeczki, ale zdjęcia jakie piękne!
    Czy mogę spytać jakim obiektywem robisz zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wyglądają i pewnie podobnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń