środa, 15 stycznia 2014

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski,New York Cheesecake. W moim domu oszaleliśmy na jego punkcie :) Śnieżno biały, aksamitny o gładkiej konsystencji, nieco mazisty, ale nieprzesadnie słodki. Pieczony w kąpieli wodniej, dzięki czemu ma jansny kolor oraz zachowuje idealną wilgotność. Swój smak zawdzięcza również serowi, najlepsze tutaj będą serki typu philadelphia, czyli kremowe sereki (cream cheese) o lekko słonym smaku. Sernik pIeczemy zawsze na tłustym serze, a śmietana wkorzytana do przepisu powinna mieć minimum 18% tłuszczu. Polecam! 

Składniki:

Spód:
  • 250g ciasteczek Digestive*
  • 125g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
  • 1kg serka typu philadelphia**
  • 1 szklanka (250g) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii

Polewa śmietanowa:
  • 220ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

* ciasteczka Digestive można zastąpić herbatnikami maślanymi
** serek Philadelphia można zastąpić innym tego typu, albo tłustym twarogiem minimum 2 krotnie zmielonym lub tłustym twarogiem śmietankowym 

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. 

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Całą formę dokładnie uszczelnić folią aluminiową ( ułożyć kilka pasków foli, tak aby wystawały poza tortownicę, zawinąć i docisnąć na zewnętrznych brzegach formy). 

Ciastka rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczka na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180°C lub 160°C (termoobieg). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować, jednak nie za długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na przygotowany spód. Delikatnie stuknąć formą o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać masę. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 75 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika studzić przez 15-20 minut. Wyjąć sernik, piekarnik nastawić ponownie na tą samą temperaturę pieczenia. Cukier puder rozpuśćić w soku z cytryny, połączyć ze śmietaną. Wylać polewę na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz