sobota, 22 lutego 2014

Faworki.

Faworki zwane również chruścikami to stały element menu w okresie karnawału. To również tradycyjny polski wyrób, na którego każda gospodyni ma niezastąpiony sposób. W zeszycie z przepisami mojej mamy jest kilka przepisów na faworki, a opis ich wykonania kończy się na ,,wybić młotkiem'' lub ,,wyrobić ciasto i smażyć'' :) Ta skromność opisu musi świadczyć o tym jak bardzo faworki były znane naszym Mamom, a opisy i rady zbędne do ich wykonania. Nie mniej jednak, moja Mama mówi, że: ,,faworki powinny rozpuszczać się w ustach, powinny być kruche i lekkie''. Dlatego moje rady są następujące: należy wtłoczyć jak najwięcej powietrza w ciasto, ciasto powinno ,,odpocząć'', aby stało się bardziej delikatne i łatwiejsze do wałkowania, a same faworki należy rozwałkować na cieniutkie paski, aby były kruche i lekkie. 


Składniki (2 talerze faworków):
  • 200g mąki pszennej 
  • 3-4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżki masła 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • szczypta soli


Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz resztę składników. Dobrze wyrobić  do połączenia się wszystkich składników, aż powstanie  gładka kula ciasta ( ciasto będzie zbite i bardzo elastyczne: można je odstawić na około 30 minut zawinięte w foli, alby było łatwiejsze do wyrobienia lub od razu rozpocząć wyrabianie). Ciasto rozwałkować na gruby placek składać na pół i znów rozwałkowywać, a także dobrze wybijać wałkiem (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Po około 15 minutach wyrabiania ciasto włożyć do lodówki i chłodzić przez 30 minut ( będzie przyjemniejsze do wałkowania). 
Ciasto rozwałkować cieniutko na blacie lekko obruszonym mąką (można podzielić je 2 części), nożykiem wykrajać podłużne romby. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz (2-3cm głębokości oleju), faworki smażyć z obu stron, na lekko złoty kolor ( czym cieńsze faworki, tym szybciej na puchną i się usmażą). Osączyć na  papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! 




1 komentarz:

  1. Moje ulubione uwielbiam je od młodych lat pychotka !!!

    OdpowiedzUsuń