niedziela, 16 marca 2014

Chrupiące nuggetsy z kurczaka

Przepis na najlepsze, najbardziej soczyste kąski z kurczaka jaki znam. Nuggetsy z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych- to prosty przepis na domową kuchnie typu fast food :)


Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100g mąki pszennej
  • 120ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku, pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki oleju 

Panierka:
  • 50g płatków kukurydzianych
  • 50g bułki tartej 


 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paseczki 1cm x 3 cm długości.

Przygotować ciasto naleśnikowe: Mąkę przesiać do miski, dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, szczyptę soli i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę (ciasto ma być dość gęste).

Pokrojone kawałki mięsa zanurzyć w cieście.

Płatki kukurydziane rozkruszyć w dłoni lub włożyć do foliowej torebki, a następnie rozkruszyć. Przesypać na talerz i wymieszać z bułką tartą. Kurczaka wyjmować po kawałku z ciasta, maczać w panierce dokładnie, z każdej strony. Dociskać dłonią, aż ciasto wsiąknie całą panierkę. Ułożyć nuggetsy na tacce i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej (tak, aby pokrywał dno patelni, nie żałować, im lepiej nagrzany olej, tym kąski bardziej chrupiące i mniej nasączone tłuszczem). Smażyć na umiarkowanym ogniu po około 1-2 minuty z każdej strony, do czasu, aż nuggetsy zrumienią się na lekko złoty kolor.

Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z  tłuszczu.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami,surówką colesław lub zawijać w pszenne tortille z warzywami i sosem czosnkowym. 

Smacznego! 




6 komentarzy:

  1. O mniam, domowe nuggetsy są najlepsze! Twoje wyglądają pięknie, aż zgłodniałam - poproszę mi kilka wysłać. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zabójczo dobre nuggetsy:) ale mamy na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń