sobota, 5 kwietnia 2014

Czekoladowa lawa ,,Lava Cake''

Dla każdego amatora czekolady ten przepis to prawdziwy szczyt marzeń. Pyszne czekoladowe babeczki z płynnym środkiem, dla których nie poświęcimy dużo czasu, ale za to przyniosą nam wiele przyjemności :) Całą filozofią czekoladowej lawy jest wyczucie optymalnego czasu pieczenia. Gotowa babeczka jest ładnie wyrośnięta, a jej wierzch zaczyna tworzyć skorupkę. Najlepiej jest obserwować babeczki podczas pieczenia i po upływie 10 minut uchwycić odpowiedni moment :) W razie potrzeby, ilość składników można podwoić i upiec 6 babeczek. Są małe, ale bardzo sycące. Polecam!

Składniki 3 kokilki- 3 porcje:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej, przesianej (35g)
  • 2  jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kako, przesiane 









Piekarnik rozgrzać do 200ºC (termoobieg) lub 220ºC.

Przygotować ramekiny (ceramiczne kokilki) do zapiekania. Wysmarować foremki dokładnie masłem, oprószyć delikatnie kakao.
Masło i czekoladę włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą.
Do masy czekoladowej (ostudzonej) dodać przesianą mąkę i kakao, zmiksować do połączenia składników, a następnie dodawać  jajka i żółtka. Całość miksować chwilę do połączenia składników. 

Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.

Piec w temperaturze 200ºC (termoobieg) lub 220ºC od 10 - 16 minut (u mnie jest to 10 minut, babeczka wyraźnie wystaje ponad rormę, a wierzch jest zapieczony i nie płynny). Gorące lawy wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, przełożyć na talerz. Oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Podawać od razu  z truskawkami lub lodami śmietankowymi. 

Smacznego!  


6 komentarzy:

  1. cudne zdjęcia.
    a lawa... ach, zawsze chciałam zrobić, w końcu mszę się skusić!

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to babeczki zdecydowanie dla nas :) ta płynna czekolada wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają te babeczki :) Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam płynną czekoladę-taką jak i w Twoim cieście oraz taką do picia. Lubię łączyć ją z wieloma nietypowymi dodatkami bo takie inspiracje znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/
    Moja rodzinka jest zachwycona, że zaczęłam tak eksperymentować w kuchni!

    OdpowiedzUsuń