czwartek, 29 maja 2014

Pstrąg pieczony w całośći, zawijany w szynkę parmeńską

Prosty przepis na pyszną, świeżą rybę pieczoną w całości. Rybę wystarczy skropić  cytryną, do środa włożyć świeże zioła (tymianek można zastąpić dowolną mieszanką ziół) i czosnek. Ryba pieczona w wysokiej temperaturze, a także kawałek masła wsadzony do środka sprawi, że mięso będzie soczyste, nie wysuszone. Zapieczona szynka parmeńska świetnie komponuje się z delikatnym rybim mięsem oraz nadaje niebanalnego charakteru dla całej potrawy.  W taki sposób można również przyrządzić doradę lub dorsza.Polecam! :)

Składniki (2 porcje)
  • 2 świeże pstrągi 
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano, lub bardzo cienkich plastrów panacetty, lub wędzonego boczku
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • 2 kawałki zimnego masła 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 



 
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rybę oczyścić jeśli była w całości, oskrobać z łuski, opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Od środka natrzeć drobno posiekanym czosnkiem, skropić cytryną, włożyć po kawałku masła i po 2 gałązki świeżego tymianku. Na desce ułożyć plaser szynki, plaster cytryny i gałązki tymianku. Położyć rybę, na wierzch ułożyć kolejny plaster cytryny, gałązki tymianku i nałożyć drugi plaster szynki, podwinąć pod rybę i docisnąć szynkę do ryby. Czynność powtórzyć z drugą rybą. Położyć na środku żaroodpornego naczynia, wcześniej posmarowanego oliwą. Ryby skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż szynka się zarumieni. 

Podawać np. sałatką z zielonej fasolki z miodowo-musztardowym dressingiem i prażonymi migdałami oraz grzankami. 

Smacznego!










2 komentarze: