środa, 4 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe

Najlepsze, lekkie i wilgotne ciasto jogurtowe. O jego zaletach mogłabym rozpisywać się w nieskończoność, ponieważ jestem wielbicielką tego typu ciast, prostych i smacznych. Zrobić może je każdy, nie sposób je popsuć :) Na pewno przypadnie do gustu dla każdego dziecka, a także dla zapracowanych Mam lub antytalentów kulinarnych. Ciasta się nie miksuje, nie uciera wystarczy tylko odmierzyć i połączyć składniki, wstawić do piekarnika i .. zjeść :) Świetnie smakuje z kubeczkiem mleka, poranną kawą lub truskawkowo-jogurtowym koktajlem  :) Polecam! 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego ((250g) zawsze używam greckiego)
  • pół szklanki oleju (125ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego






Dodatkowo: 
  • cukier puder

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 22 x 22 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. 
Mąkę pszenną proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski. 
W drugiej misce wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem (najniższe obroty) olej, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, tylko do połączenia się składników.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąką, wymieszać do połączenia się składników. 
Ciasto przełożyć do blachy, wyrównać. Piec 30-40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać przykryte czystą ściereczką lub w pojemniku na ciasto z zamknięciem. 

Smacznego! :)


1 komentarz: