wtorek, 17 czerwca 2014

Pieczona pierś z indyka podawana z sosem pieczeniowym

Pysza i soczysta pierś z indyka, pieczona w rękawie. Rękaw do pieczenia można nabyć w większości sklepów lub supermarketów, a dzięki niemu będziemy mieli soczysty filet z indyka, bez konieczności podlewania go sosem w trakcie pieczenia, czy też pieczeniu go w kąpieli wodnej. Dodatek dość sporej ilości masła, nada dla mięsa dodatkowej delikatności, a z soków, które zostaną oddane podczas pieczenia powstaje świetny sos pieczeniowy. Polecam! :)
 
Składniki:
  • pojedyncza pierś z indyka ze skórką (około 1,2kg)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g roztopionego masła 
  • sól (1 łyżeczka lub więcej)
  • pieprz świeżo mielony






Sos pieczeniowy:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny świeżo mielony

Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

Do miseczki wsypać tymianek, rozmaryn, posiekany czosnek, sól i pieprz- wymieszać. Pierś z indyka umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawami. Mięso włożyć do rękawa piekarniczego, zawinąć i włożyć na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed planowanym pieczeniem, aby miało temperaturę pokojową). Łodygę selera umyć pokroić na duże kawałki, cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Do roztopionego masła dodać sok z cytryny. Otworzyć woreczek, pod pierś włożyć warzywa, a wierzch polać masłem, szczelnie zawiązać. Włożyć rękaw na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut. 

Mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie otworzyć rękaw (UWAGA! temperatura w środku rękawa jest bardzo wysoka, po otworzeniu rękawa wyleci para). Cały płyn z rękawa przelać przez sitko do rondelka (warzywa wyrzucić), pierś wyjąć z foli i przełożyć z powrotem do naczynia, wstawić do piekarnika na czas przyrządzania sosu. Do rondelka wrzucić 1 łyżkę masła, gdy się rozpuści dodać 1 łyżkę mąki pszennej, smażyć do momentu, aż zasmażka będzie miała złoty kolor. Odłożyć do lodówki, aby wystygła. Sos postawić na palik, gotować przez 5-7 minut. Dodać zasmażkę intensywnie mieszając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki i sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Pierś wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, polać sosem pieczeniowym. Podawać z pieczonymi ziemniakami i np. surówką z kapusty lub buraczkami. 

  Smacznego!




1 komentarz:

  1. wygląda bardzo smacznie, ja pierś zazwyczaj wykorzystuje do roladek:)

    OdpowiedzUsuń