sobota, 14 czerwca 2014

Szaszłyki z ziemniakami, biała kiełbasą w marynacie musztardowo-miodowej z rozmarynem

Pomysł na nieco inne szaszłyki, z młodymi ziemniaczkami, białą kiełbasą i cebulą, doprawione marynatą miodowo-musztardową z rozmarynem. Szaszłyki mogą stać się hitem każdego grilla, a na pewno przypadną do gustu panom lubiącym grillować przy zimnym piwku :) 

Składniki: 
  • 400g młodych, małych ziemniaków 
  • 6 kawałków surowej, dobrej jakości białej kiełbasy 
  • 2 średnie czerwone cebule 
marynata:
  • 2 łyżeczki posiekanych listów świeżego rozmarynu 
  • 3 łyżki miodu płynnego 
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • szczypta soli 




Patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 30 minut. 

W garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i wrzucić dobrze umyte ziemniaki (młode ziemniaki gotuję w łupinkach). Gotować 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale wciąż jędrne. Gotowe ziemniaki odlać z wody, odparować i zahartować w zimnej wodzie.

W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dodać ciepłe ziemniaki (większe przekroić na pół), wymieszać. Do marynaty dodać pokrojoną w kawałki kiełbaskę i cebulę pokrojoną w piórka. Nadziewać na szaszłyki na przemian wszystkie składniki i grillować z każdej strony, aż szaszłyki będą ładnie zarumienione. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną, doprawioną musztardą lub ulubionym sosem. 

Smacznego! :)  


4 komentarze:

  1. Świetny, ciekawy sposób na białą kiełbasę :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne takie inne szaszłyki :) Od razu zapisuję przepis ! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie coś nowego ,ciekawe połączenie białej kiełbasy z ziemniakami będzie pieczone !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Trzeba wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń