wtorek, 29 lipca 2014

Aqua Fresca Arbuzowa

Aquas Frescas to różnego rodzaju napoje chłodzące spożywane głównie w krajach Ameryki Środkowej, złożone najczęściej z różnego rodzaju owoców, cukru i wody. Najbardziej popularne w Meksyku. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie kilka sekund i jest naprawdę idealnym rozwiązaniem na upalne wakacje. Orzeźwia, świetnie smakuje i pięknie wygląda. Polecam również wypróbowanie aqua fresca w wersji alkoholowej, zastępując wodę gazowaną białym winem musującym :) Pycha! 

Składniki: 
  • około 0,5kg arbuza ze skórką 
  • 200g truskawek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru 
  • sok wyciśnięty 1/2 limonki 
  • listki świeżej mięty 
  • woda gazowana lub białe wino musujące  
 
W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie (około 1/4 szklanki). Zagotować, a następnie gotować przez chwilę, aż powstanie syrop, odstawić z ognia, ostudzić.
Obranego i wyłuskanego z pestek arbuza pokroić w kostkę i włożyć do wysokiego naczynia i  zmiksować z oczyszczonymi truskawkami (jeśli używamy). Dodać syrop cukrowy i sok z limonki. Wszystko wymieszać, a następnie przelać przez sitko ( ja nigdy nie przecieram, zostawiam miąższ, który jest smaczny i zdrowy :) ). Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Szklanki napełnić na 2/3 wysokości dodać 2-3 kostki lodu i uzupełnić wodą gazowaną lub rozcieńczyć białym winem musującym (aby uzyskać alkoholowy drink). Udekorować świeżą miętą. 

Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Próbowałem dobre na kaca polecam i nie tylko !!!














































































































    Próbowałem dobre na kaca i nie tylko !!!

    OdpowiedzUsuń