środa, 13 sierpnia 2014

Czarny makaron z krewetkami

Przepis na moje ulubione krewetki, które zazwyczaj marynuję w sposób podany niżej i zajadam się nimi wraz ze świeżą bagietką. Tym razem dodałam do nich czarny makaron barwiony barwnikiem pozyskiwanym z kałamarnicy lub mątwy. Jest to danie idealne dla osób uwielbiających owoce morza, miłośników kuchni włoskiej oraz dla każdego kto szuka pomysłu na szybkie i efektowne danie :) Polecam! 


Składniki (4 porcje):
  • 250g czarnego makaronu 
  • 250g krewetek tygrysich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine*
  • 2 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 świeżej papryczki chili (lub do smaku) 
  • 1 limonka 
  • pęczek natki pietruszki 
  • sól morska 
  •  pieprz czarny świeżo mielony
*po wymieszaniu makaronu z krewetkami, można polać makaron dodatkową porcją oliwy z oliwek
 

Krewetki rozmrozić, dokładnie osuszyć. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki chili. Całość skropić sokiem wyciśniętym z połowy limonki (resztę zachować do podania), posolić, zafoliować i odstawić na 30minut do lodówki lub od razu przygotować.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Na patelni roztopić masło, włożyć krewetki wraz z marynatą, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż krewetki zmienią kolor i będą miękkie. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dosolić w razie potrzeby. Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Udekorować z kawałkami limonki, listkami pietruszki lub bazylii .

Smacznego! 


2 komentarze: