Składniki (4 porcje):
- 250g czarnego makaronu
- 250g krewetek tygrysich
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine*
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chili (lub do smaku)
- 1 limonka
- pęczek natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Krewetki rozmrozić, dokładnie osuszyć. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki chili. Całość skropić sokiem wyciśniętym z połowy limonki (resztę zachować do podania), posolić, zafoliować i odstawić na 30minut do lodówki lub od razu przygotować.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni roztopić masło, włożyć krewetki wraz z marynatą, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż krewetki zmienią kolor i będą miękkie. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dosolić w razie potrzeby. Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Udekorować z kawałkami limonki, listkami pietruszki lub bazylii .
Smacznego!
Wygląda fantastycznie! Marzy nam się taki obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki fajna potrawa do białego Winka.]
OdpowiedzUsuń