sobota, 2 lutego 2013

Krem z pietruszki



Składniki:

  •   600g korzenia pietruszki
  •  2 duże jabłka (u mnie Golden Delicious)
  • 1-1,5l bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki creme fraiche (lub gęstej śmietany)*
  •   Masło
  •   Pieprz biały
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól 






Obraną pietruszkę i jabłka pokroić w kostkę. Przesmażyć wraz z jabłkami na maśle. Dodać przyprawy i dusić przez kilka minut. Przesmażone pietruszki i jabłka przełożyć do garnka zalać połową bulionu (tak, aby tylko pokrywały składniki) gotować 15-20 minut na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Zupę zmiksować, przełożyć z powrotem do garnka i wlać resztę bulionu (tak, aby krem miał odpowiednią dla nas gęstość). Do miski wlać łyżkę kremu, wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy- chwilę gotując. Doprawić do smaku. 


Krem dekorujemy świeżym listkiem pietruszki. Podajemy z grzankami np. czosnkowymi.


*Śmietanę można podawać dopiero po przelaniu kremu w miseczki (łyżeczkę na wierzch kremu). Pomijamy ją wtedy podczas gotowania kremu. 


Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz