Składniki:
- 600g korzenia pietruszki
- 2 duże jabłka (u mnie Golden Delicious)
- 1-1,5l bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki creme fraiche (lub gęstej śmietany)*
- Masło
- Pieprz biały
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól
Obraną
pietruszkę i jabłka pokroić w kostkę. Przesmażyć wraz z jabłkami na maśle.
Dodać przyprawy i dusić przez kilka minut. Przesmażone pietruszki i jabłka
przełożyć do garnka zalać połową bulionu (tak, aby tylko pokrywały składniki) gotować
15-20 minut na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Zupę zmiksować,
przełożyć z powrotem do garnka i wlać resztę bulionu (tak, aby krem miał
odpowiednią dla nas gęstość). Do miski wlać łyżkę kremu, wymieszać ze śmietaną,
wlać do zupy- chwilę gotując. Doprawić do smaku.
Krem
dekorujemy świeżym listkiem pietruszki. Podajemy z grzankami np. czosnkowymi.
*Śmietanę można podawać dopiero po przelaniu kremu w miseczki (łyżeczkę na
wierzch kremu). Pomijamy ją wtedy podczas gotowania kremu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz