Prosty w wykonaniu i smaczny krem z pomidorów w stylu włoskim
z dodatkiem cebuli, marchwi i selera naciowego oraz nutką świeżej bazylii.
Składniki:
- 1kg świeżych pomidorów
- 1 średnia marchew
- 1 średnia cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- Oliwa z oliwek
- Łyżeczka masła
- Świeża bazylia
- Bulion (u mnie drobiowy)
- Sól, pieprz
Dodatki:
- Listki świeżej bazylii
- Śmietanka kremowa
Piekarnik
nagrzać do 190 °C. Pomidory pokroić na połówki, każdy z nich delikatnie
posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec przez około godziny, aż lekko się zarumienią. Gdy
pomidory znajdą się w piekarniku w
między czasie obrać marchew, cebulę i wraz z selerem naciowym - pokroić w drobną
kostkę. Rozgrzać patelnię na wolnym ogniu dodać masło, łyżeczkę oliwy z oliwek
i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć około 7 min od czasu do czasu mieszają , aż
do momentu, gdy warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
Upieczone
pomidory przełożyć do garnka (wraz z wszystkimi sokami z blachy, które oddały
podczas pieczenia), dodać warzywa oraz kilka gałązek świeżej bazylii- zalać bulionem tak, aby tylko pokrywał warzywa.
Dusić na wolnym ogniu około 10 min lub dłużej, aż wszystkie warzywa będą
miękkie. Zdjąć z palnika, a następnie dokładnie zmiksować. Przetrzeć przez sito.
Przelać z powrotem do garnka, postawić na palnik ( dolewamy resztę bulionu
jeżeli krem jest za gęsty). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowy
krem przelać do naczyń, polać śmietanką i położyć na środku czubek bazylii do
dekoracji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz