sobota, 2 lutego 2013

Krem z pomidorów z nutą świeżej bazylii



Prosty w wykonaniu i smaczny krem z pomidorów w stylu włoskim z dodatkiem cebuli, marchwi i selera naciowego oraz nutką świeżej bazylii. 




Składniki: 
  • 1kg świeżych pomidorów
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  •  Oliwa z oliwek
  •  Łyżeczka masła
  •  Świeża bazylia
  •  Bulion (u mnie drobiowy)
  •  Sól, pieprz 
 

Dodatki:
  • Listki świeżej bazylii
  • Śmietanka kremowa  


Piekarnik nagrzać do 190 °C. Pomidory pokroić na połówki, każdy z nich delikatnie posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około godziny, aż lekko się zarumienią. Gdy pomidory znajdą się  w piekarniku w między czasie obrać marchew, cebulę i wraz z selerem naciowym - pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię na wolnym ogniu dodać masło, łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć około 7 min od czasu do czasu mieszają , aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.

Upieczone pomidory przełożyć do garnka (wraz z wszystkimi sokami z blachy, które oddały podczas pieczenia), dodać warzywa oraz kilka gałązek świeżej bazylii-  zalać bulionem tak, aby tylko pokrywał warzywa. Dusić na wolnym ogniu około 10 min lub dłużej, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zdjąć z palnika, a następnie dokładnie zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przelać z powrotem do garnka, postawić na palnik ( dolewamy resztę bulionu jeżeli krem jest za gęsty). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Gotowy krem przelać do naczyń, polać śmietanką i położyć na środku czubek bazylii do dekoracji.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz