sobota, 2 lutego 2013

Sałatka z burakami, batatami i kozim serem



Składniki:

  •  500g małych batatów (obranych pokrojonych w krążki)
  • 2 małe czerwone cebule (pokrojone w krążki)
  • 300g buraków
  • 50g orzechów włoskich
  •  70g rukoli
  • 100g twardego koziego sera, ewentualnie fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • Płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego

*Umyte buraczki piekę ze skórką, owinięte folią aluminiową, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do miękkości (30-60 minut, w zależności od wielkości buraków). Obieram i kroję plasterki.


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Do miseczki kolejno dodać łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, doprawić szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu- połączyć składniki.  Do miseczki dodać bataty dokładnie wymieszać i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postąpić tak samo z cebulą (jeżeli w miseczce nie zostało nam marynaty można dorobić używając połowę mniej składników (pół łyżki oliwy+ pół łyżeczki miodu). Dokładnie obtoczoną cebulę przełożyć do blachy z batatami tak, aby żadne z krążków nie dotykały się. Piec około 15 minut, aż delikatnie się zarumienią.

Do piekarnika na oddzielną półkę wkładam wysypane na blachę orzechy i zostawiam na około 5 min.


Sos:  Do miseczki dodać 2 łyżki oliwy z ocet balsamiczny, musztardę i łyżeczkę  miodu- wymieszać.


Na talerzy układam rukolę, przekładam na przemian bataty z buraczkami, dookoła układam czerwoną cebulę, posypuję sprażonymi orzechami oraz pokruszonym serem. Całość polewam sosem. 


Smacznego! 


*Buraczki pieczone można zastąpić gotowanymi lub marynowanymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz