Składniki:
- 500g małych batatów (obranych pokrojonych w krążki)
- 2 małe czerwone cebule (pokrojone w krążki)
- 300g buraków
- 50g orzechów włoskich
- 70g rukoli
- 100g twardego koziego sera, ewentualnie fety
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- Płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
*Umyte buraczki piekę ze skórką, owinięte folią aluminiową, w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do miękkości (30-60 minut, w zależności
od wielkości buraków). Obieram i kroję plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Do miseczki kolejno dodać
łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, doprawić szczyptą soli i świeżo
zmielonego pieprzu- połączyć składniki.
Do miseczki dodać bataty dokładnie wymieszać i położyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Postąpić tak samo z cebulą (jeżeli w miseczce
nie zostało nam marynaty można dorobić używając połowę mniej składników (pół
łyżki oliwy+ pół łyżeczki miodu). Dokładnie obtoczoną cebulę przełożyć do
blachy z batatami tak, aby żadne z krążków nie dotykały się. Piec około 15
minut, aż delikatnie się zarumienią.
Do piekarnika na oddzielną półkę wkładam wysypane na blachę
orzechy i zostawiam na około 5 min.
Sos: Do miseczki
dodać 2 łyżki oliwy z ocet balsamiczny, musztardę i łyżeczkę miodu- wymieszać.
Na talerzy układam rukolę, przekładam na przemian bataty z
buraczkami, dookoła układam czerwoną cebulę, posypuję sprażonymi orzechami oraz
pokruszonym serem. Całość polewam sosem.
Smacznego!
*Buraczki pieczone można zastąpić gotowanymi lub
marynowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz