piątek, 8 marca 2013

Babeczki z białą czekoladą i czekoladowe motyle

Na deser wszystkim Paniom z okazji dnia kobiet!!! :) 
  
Składniki (około 16 szt.):
  •  1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła (60g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 105g białej czekolady
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 2/3 szklanki mleka






Krem:
  •  250ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (lub wg uznania)
Dodatkowo:
  • 1/3 tabliczka białej czekolady 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • czerwony barwnik spożywczy
Czekoladowe motylki: Na papierze do pieczenia narysować szablon  motyli (skrzydła). W kąpieli wodnej rozpuścić połowę gorzkiej czekolady. Z papieru do pieczenia zrobić mały rożek, skleić na złączeniu, nożyczkami odciąć końcówkę. Napełnić rożek czekoladą, dokładnie zamknąć, aby podczas naciskania czekolada nie wypłynęła. Odrysować kontur skrzydeł, odstawić do wystygnięcia. 

Rozpuścić w kąpieli wodnej białą i gorzką  czekoladę (oddzielnie). Do białej dodać kilka kropel barwnika, wymieszać. Za pomocą pędzelka wypełnić czekoladą skrzydełka motyla, na wierzch nałożyć kilka kropel ,,różowej'' czekolady i wykałaczką robić freski mezgi. Wstawić do lodówki, po 10 minutach motylki są gotowe do użycia, łatwo odchodzą od papieru.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W misce, średnią prędkościa miksera, utrzeć masło i cukier na puszystą masę (około 2-3 minuty).
Dodać jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Do masy wlewać małym strumieniem rozpuszczoną białą czekoladę pod koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego.
Na przemian dodawać suche składniki z mlekiem w 2-3 porcjach, mieszając po każdym dodaniu.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 2/3 wysokości.

Piec do suchego patyczka, około 25 minut. Studzić na kratce. 

Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Babeczki udekorować kremem i motylkami.

Smacznego!










10 komentarzy: