sobota, 16 marca 2013

Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pasta z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.. Bardzo pyszny i zdrowy początek dnia z myślą o upragnionej wiośnie. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, na wierzch położyć ugotowany plasterek jajka i całość posypać rzeżuchą. 


Składnik (4-6 kanapki:
  • 250g twarogu półtłustego 
  • 3 rzodkiewki
  • 4 szczypiorki (3 łyżki posiekanego)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka miękkiego prawdziwego masła (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony 






Dodatkowo:
  • 1-2 jajko
  • rzeżucha 
  • sałata 
* twarożek również można wymieszać z serkiem kremowym np. Twój Smak lub Philadelphia w proporcji pół na pół (nie przekręcam wtedy twarogu przez maszynkę, a jedynie rozdrabiam go widelcem)

Twaróg przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Rzodkiewkę pokroić w paseczki, szczypiorek posiekać. Do miski z twarogiem dodać masło, całość ucierać, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dodać jogurt, rzodkiewkę, szczypiorek, pietruszkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5-7 minut  od czasu zagotowania wody. Odlać wodę i zalać jajka zimną wodą- odstawić na 2-3 minuty lub do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek. Tak ugotowane jako powinno mieć lekko miękkie żółtko i całkowicie ścięte białko.

Pastą posmarować pieczywo. Położyć list sałaty, plaster jajka i posypać rzeżuchą. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz