sobota, 2 marca 2013

Ciasto marchewkowe z polewą maślankową

Pyszne ciasto marchewkowe z dużą ilością orzechów. Sycące, wilgotne przełożone i polane polewą maślankową. Wszystko posypane domowymi wiórkami kokosowymi. Pycha! :)


Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 jajka 
  • 1 szklana cukru ( użyłam jasnego trzcinowego)
  • mniej niż połowa szklanki oleju ( ok. 100ml)
  • mniej niż połowa szklanki maślanki (ok. 100ml)
  • 1,5 szklanki marchwi (startej na małych oczkach)




  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 
  • 1/4 szklanki pokruszonych migdałów
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • szczypta soli 

Polewa na bazie maślanki:
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki masła 
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
  • kilka kropel ekstraktu z migdałowego (można pominąć)

Wiórki kokosowe domowej roboty:
  • 1 świeży kokos

Kokos obrać z twardej łupinki, mleczko odlać do naczynia. Kokos zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Prażyć 10-25 minut często mieszając.  


W misce przesiać mąkę, sodę, cynamon i sól. Jajka utrzeć mikserem na puch, stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Stopniowo, bardzo powoli do masy wlewać olej, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Pod koniec miksowania dodać olejek. Do masy dodać marchew i orzechy całość połączyć drewnianą  łyżką (delikatnie i powoli). Tak jak w przypadku muffin, na przemian do masy dodawać suche składniki i maślankę, aż do wyczerpania składników. Ciągle delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać masę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Wstawić ciasto i piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja sprawdziłam pierwszy raz po 30 minutach, wciąż było wilgotne). Studzić na kratce.

Polewa: Wszystkie składniki przelać do garnka o grubym dnie. Postawić na palnik i podgrzewać około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Chłodzić około 2 godziny, wymieszać przed przelaniem na ciasto.

Ciasto przekroić na pół. Pierwszą część, posmarować polewą, przykryć drugim krążkiem. Całość polać resztą polewy. Obsypać wiórkami kokosowymi. 

Smacznego! 





6 komentarzy:

  1. wygląda na pyszne! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuhuhu, chyba przepis zamieszka gdzieś z tyłu mojej głowy, żeby zostać przetestowanym.
    maślanka i marchewka= mega wilgotne i przyjemnie słodkie ciasto ^^

    OdpowiedzUsuń