wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciabatta z kurczakiem w parmezanie i pesto bazyliowe

Pyszna kanapka w włoskim stylu. Kurczak panierowany w parmezanie zapiekany z mozzarellą i dodatkiem zielonego pesto bazyliowego. Całość zapakowana w chrupiącą ciabattę. Pycha! 


Składniki (4 kanapki):
  • 4 ciabatty 
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 125g mozzarelli (1 kulka)
  • 25g bułki tartej 
  • 25g parmezanu 
  • 5 łyżeczek pesto bazyliowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz czarny świeżo zmielony 
  • kilka listków sałaty 
  • 1 duży pomidor np. malinowy 


       
      Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Parmezan zetrzeć na tarce, przesypać do miseczki i połączyć z bułką tartą. Piersi przekroić wzdłuż, natrzeć oliwą z oliwek i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piersi panierować i ułożyć na blasze. Piec 10-12 minut. Mozzarellę pokroić w paski, po 2 na każdą kanapkę. Gdy mięso z kurczaka będzie upieczone wyjąć z piekarnika i ułożyć na wierzch mozzarellę, piec kolejne 5-6 minut, aż ser się rozpuści. 

      Bułeczki przekroić na pól, grillować, opiec w tosterze lub położyć na blaszkę i wstawić do piekarnika na 2-3 minuty. 

      Na ciepłe ciabatty układać kolejno sałatę, pierś zapieczoną z mozzarellą. Nałożyć na wierzch łyżeczkę pesto i rozsmarować, położyć plastry pomidora i przykryć drugą połówką bułki. 

      Smacznego! 






      1 komentarz:

      1. Me gusta :)

        Zwłaszcza, że Twe zdjęcia i prezentacja potraw jest wybitna :)

        OdpowiedzUsuń