Dla wszystkich miłośników kokosa oraz popularnego batonika Bounty przepis na roladę biszkoptową z nadzieniem kokosowym. Całość polana polewą czekoladowo-kokosową. Polewę kokosową można zastąpić tradycyjną polewą czekoladową (zamiast mleczka kokosowego dodać masło). Biszkopt można delikatnie nasączyć, aby ,,baton'' był bardziej wilgotny.
Biszkopt czekoladowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120g)
- 5 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukry (125g)
- 4 łyżki ciemnego kakao
Masa kokosowa:
- 250ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 100g masła
- 130g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowo-kokosowa:
- 100ml mleczka kokosowego*
- 100g gorzkiej czekolady
*mleczko kokosowe można zastąpić masłem (30g), należy wtedy czekoladę i masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, mieszając aż powstanie gładka polewa.
Najpierw należy przygotować masę kokosową:
Mleko zagotować z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i
gotować około 15 minut do zgęstnienia masy, aż kokos wchłonie całe mleko. Zdjąć z ognia, do gorącej masy
dodać masło, wymieszać łyżką, aż masło się
rozpuści. Ostudzić i włożyć do lodówki.
Biszkopt czekoladowy (blacha prostokątna 32x21cm):
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać
po kolei żółtka. Mąki i kakao delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki (tak, aby ubite białka
jak najmniej opadły).
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał nad dłuższe brzegi formy. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) około 15 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
(!)Natychmiast
po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną - papierem do góry. Zerwać delikatnie papier, biszkopt zwinąć w ścierkę, wzdłuż dłuższego boku formy. Zostawić do ostudzenia.
Ostudzoną
roladę rozwinąć, usunąć ścierkę. Wyłożyć masę kokosową, z powrotem zawinąć w ręczniczek, zakręcić końce i włożyć na 2 godziny do
lodówki. (Jeśli, wypłynie nam trochę masy kokosowej, można ją przełożyć do miseczki i schłodzić. Z chłodnej masy uformować kuleczki i obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie (bez innych dodatków):).
Polewa czekoladowo-kokosowa:
Mleczko kokosowe zagotować. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, aż polewa będzie gładka. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i polać polewą.
Smacznego :)
Wspaniałą :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńuwielbiam batony bounty, to ciasto też bym polubiła :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńale pyszności, uwielbiam bounty!
OdpowiedzUsuńWgląda smacznie i smakuje smacznie bounty to uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna! :)
OdpowiedzUsuń