wtorek, 16 kwietnia 2013

Rolada czekoladowa ,,Bounty''

Dla wszystkich miłośników kokosa oraz popularnego batonika Bounty przepis na roladę biszkoptową z nadzieniem kokosowym. Całość polana polewą czekoladowo-kokosową. Polewę kokosową można zastąpić tradycyjną polewą czekoladową (zamiast mleczka kokosowego dodać masło). Biszkopt można delikatnie nasączyć, aby ,,baton'' był bardziej wilgotny.

Biszkopt czekoladowy:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (120g)
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki cukry (125g)
  • 4 łyżki ciemnego kakao 

 Masa kokosowa:
  • 250ml mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 100g masła 
  • 130g wiórków kokosowych 





Polewa czekoladowo-kokosowa:

  • 100ml mleczka kokosowego*
  • 100g gorzkiej czekolady  

*mleczko kokosowe można zastąpić masłem (30g), należy wtedy czekoladę i masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, mieszając aż powstanie gładka polewa.

Najpierw należy przygotować masę kokosową:

Mleko zagotować z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i gotować około 15 minut do zgęstnienia masy, aż kokos wchłonie całe mleko. Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać masło, wymieszać łyżką, aż masło się rozpuści. Ostudzić i włożyć do lodówki.

Biszkopt czekoladowy (blacha prostokątna 32x21cm):
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka. Mąki i kakao delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki (tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał nad dłuższe brzegi formy. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) około 15 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
(!)Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną - papierem do góry. Zerwać delikatnie papier, biszkopt zwinąć w ścierkę, wzdłuż dłuższego boku formy. Zostawić do ostudzenia.
   
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ścierkę. Wyłożyć masę kokosową, z powrotem zawinąć w ręczniczek, zakręcić końce i włożyć na 2 godziny do lodówki. (Jeśli, wypłynie nam trochę masy kokosowej, można ją przełożyć do miseczki i schłodzić. Z chłodnej masy uformować kuleczki i obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie (bez innych dodatków):).

Polewa czekoladowo-kokosowa:
Mleczko kokosowe zagotować. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, aż polewa będzie gładka. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i polać polewą. 
 
Smacznego :) 





6 komentarzy: