Kruche ciasteczka czekoladowe w amerykańskim stylu z dodatkiem masła orzechowego i fistaszków. Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych ciasteczek, bardzo sycących i mocno czekoladowych. Można również zrobić mniejsze ciasteczka jednak najlepsze są właśnie duże, idealne do szklaneczki zimnego mleka. Pycha! :)
Składniki (12 sztuk):
- 1 pełna szklanka mąki (140g)
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (50g)
- 2 łyżki masła orzechowego smooth (50g)
- 80g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 100g orzeszków ziemnych solonych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Dodać do niej cukier, masło, masło orzechowe, jajko, ekstrat z wanilii. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę. Pozostałą czekoladę posiekać nożem. Do masy wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, posiekaną mleczną i gorzką czekoladę oraz fistaszki.
Wymieszać.
Masa powinna być zbita i plastyczna.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Spłaszczyć i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy
kolejnymi ciasteczkami zostawiać odstęp.
Piec
około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.
UWAGA!!!
Ciasteczka od razu po upieczeniu będą bardzo
miękkie, dlatego należy poczekać aż stwardnieją, minimum 10 minut.
Smacznego :)
Swietne, bardzo lubie amerykanskie ciastka szczegolnie ze szklaneczka zimnego mleka!
OdpowiedzUsuńPasują idealnie do mleka :)
Usuńmmmm wyglądają PRZEPYSZNIE!!!
OdpowiedzUsuńsmakowite! orzechowe dodatki to zdecydowanie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńniesamowite :) chętnie zrobię :D
OdpowiedzUsuńPolecam, znikają w sekundę :)
Usuń