niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciateczka czkoladowe w amerykańskim stylu

Kruche ciasteczka czekoladowe w amerykańskim stylu z dodatkiem masła orzechowego i fistaszków. Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych ciasteczek, bardzo sycących i mocno czekoladowych. Można również zrobić mniejsze ciasteczka jednak najlepsze są właśnie duże, idealne do szklaneczki zimnego mleka. Pycha! :)

 
Składniki (12 sztuk):
  • 1 pełna szklanka mąki (140g)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (50g)
  • 2 łyżki masła orzechowego smooth (50g)
  • 80g masła 
  • 150g gorzkiej czekolady 
  • 100g mlecznej czekolady 
  • 100g orzeszków ziemnych solonych
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki sody 



 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady.  Dodać  do niej cukier, masło, masło orzechowe, jajko, ekstrat z wanilii. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą w gładką masę. Pozostałą czekoladę posiekać nożem. Do masy wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, posiekaną mleczną i gorzką czekoladę oraz fistaszki. Wymieszać. 

Masa powinna być zbita i plastyczna. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Spłaszczyć i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać odstęp. 
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC.  Studzić na kratce.

UWAGA!!!
 
Ciasteczka od razu po upieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego należy poczekać aż stwardnieją, minimum 10 minut.
 
 
Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Swietne, bardzo lubie amerykanskie ciastka szczegolnie ze szklaneczka zimnego mleka!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm wyglądają PRZEPYSZNIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite! orzechowe dodatki to zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowite :) chętnie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń