Składniki (8 szaszłyków):
- 0,5 kg filetów z łososia
- 1 duży ananas
- pęczek szczypiorku
Marynata teriyaki:*
- 6 łyżek octu ryżowego
- 12 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego stąd ciemny kolor łososia)
- 6 łyżek cukru brązowego ( lub 3 łyżki miodu, lub 4 łyżki syropu klonowego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego korzenia imbiru ( około 3 cm)
- 2 łyżki oleju ( użyłam rzepakowego)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 świeża papryczka chilli (lub do smaku)
*Pozostałą marynatą można podlewać szaszłyki podczas pieczenia.
Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć, wyjąć ewentualne ości. Pokroić w 2,5 cm kostkę.
Do miski wlać sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Połączyć łososia z marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Ananasa dokładnie obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić 2,5 cm kostkę. Szczypiorek (jasną, twardszą część) pokroić w 2 cm paski. Nadziać na szaszłyki na przemian ananasa, łososia, szczypiorek.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni na funkcji grillowania. Na wysmarowaną olejem kratkę ułożyć szaszłyki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Wyjąć blaszkę, przekręcić szaszłyki i piec koleje 4 minuty lub chwilę dłużej.**
**Szaszłyki można również usmażyć na patelni grillowej, zwykłej patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub grillować na tradycyjnym grillu.
Smacznego!
Tymi szaszlykami trafilas wprost w moje serce <3 haha
OdpowiedzUsuńSa cudowne! :D
:)
UsuńSezon grylowania rozpoczenty wspaniałe saszłyki
OdpowiedzUsuńRozpoczęty w dobrym stylu :)
Usuńświeży ananas pieczony, ale to musi dodawać smaku mięsku.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Bardzo fajnie się komponuje. Polecam! :)
UsuńPrawie poczułam ten aromat... :)
OdpowiedzUsuńTyle jest teraz świetnych blogów w sieci, nie łatwo jest ogarnąć wszystko.
OdpowiedzUsuńŚwietny zestaw składników. Bardzo lubię połączenie wytrawnych smaków z owocami!