poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Szaszłyki z łososiem teriyaki i ananasem

Sezon na grilla czas zacząć! :) Szaszłyki z łososiem w marynacie teriyaki z dodatkiem świeżego ananasa i szczypiorku. Szaszłyki można przyrządzić na tradycyjnym grillu, patelni grillowej czy też w piekarniku używając funkcji grilla. Dojrzałość ananasa najlepiej sprawdzić w sklepie wyciągając listki z ,,czubka'' owocu, jeśli swobodnie wychodzą oznacza to, że ananas jest dojrzały, czyli słodki i po prostu smaczny :).


Składniki (8 szaszłyków):


  • 0,5 kg filetów z łososia 
  • 1 duży ananas 
  • pęczek szczypiorku













Marynata teriyaki:*

  • 6 łyżek octu ryżowego 
  • 12 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego stąd ciemny kolor łososia)
  • 6 łyżek cukru brązowego ( lub 3 łyżki miodu, lub 4 łyżki syropu klonowego)
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki tartego korzenia imbiru ( około 3 cm)
  • 2 łyżki oleju ( użyłam rzepakowego)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 świeża papryczka chilli (lub do smaku)  

*Pozostałą marynatą można podlewać szaszłyki podczas pieczenia.


Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć, wyjąć ewentualne ości. Pokroić w 2,5 cm kostkę.

Do miski wlać sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Połączyć łososia z marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. 

Ananasa dokładnie obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić 2,5 cm kostkę. Szczypiorek (jasną, twardszą część) pokroić w 2 cm paski. Nadziać na szaszłyki na przemian ananasa, łososia, szczypiorek.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni na funkcji grillowania. Na wysmarowaną olejem kratkę ułożyć szaszłyki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Wyjąć blaszkę, przekręcić szaszłyki i piec koleje 4 minuty lub chwilę dłużej.**

**Szaszłyki można również usmażyć na patelni grillowej, zwykłej patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub grillować na tradycyjnym grillu.

Smacznego! 








 

8 komentarzy:

  1. Tymi szaszlykami trafilas wprost w moje serce <3 haha
    Sa cudowne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon grylowania rozpoczenty wspaniałe saszłyki

    OdpowiedzUsuń
  3. świeży ananas pieczony, ale to musi dodawać smaku mięsku.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie poczułam ten aromat... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle jest teraz świetnych blogów w sieci, nie łatwo jest ogarnąć wszystko.
    Świetny zestaw składników. Bardzo lubię połączenie wytrawnych smaków z owocami!

    OdpowiedzUsuń