Zielone pesto bazyliowe:
- 50g liści bazylii ( 1 doniczka lub duży pęczek)
- 2 małe ząbki czosnku
- 25 g orzeszków pinii (3 łyżki)
- 25g orzechów włoskich, albo pestek z dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
- 40 g tartego Parmezanu
- 18-20 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- sól morska
Orzechy pinii zrumienić na suchej patelni ( tak samo postąpić w przypadku pestek, jeśli dodajemy). Orzechy włoskie prażyć w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez 3-5 minut. Wszystkie składniki zmiksować blenderem ( sos powinien być gładki jednak z widocznymi drobinkami składników), na koniec doprawiając solą morską.
Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym (4 porcje):
- 320g makarony spaghetti
- pesto
- tarty Parmezan
- czubki bazylii do podania
Do miseczki nałożyć po 2 łyżki pesto na porcję makaronu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i włożyć bezpośrednio do sosu. Delikatnie połączyć makaron z sosem i przełożyć na talerz. Postąpić tak samo, kolejno z pozostałym makaronem. Posypać po wierzchu tartym parmezanem i wierzch udekorować bazylią.
Smacznego!
Uwielbiam pesto :) Wyjadałabym ze słoiczka łyżeczką, oczywiście tylko domowe! Takie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńp.s
Piękne zdjęcia! Zachęcają do jedzenie :)
Dzięki bardzo :) Pesto pycha, nigdy się nie zmarnuję w moim domu także :)
Usuńz wielką ochotą zjadłabym takie pesto, wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń