piątek, 5 kwietnia 2013

Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym

Przepis na błyskawiczne w przygotowaniu danie. Pesto genueńskie to klasyk kuchni włoskiej, który świetnie nadaję się jako dodatek do sosów, makaronów, chleba czy sałaty. Orzechy piniowe można zastąpić orzechami włoskimi, pestkami z dyni lub pestkami słonecznika lub połączyć je ze sobą najlepiej w proporcji pół na pół. Niewykorzystane pesto należy przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika lub słoiczka, polać z wierzchu oliwą i przechowywać do tygodnia w lodówce.

Zielone pesto bazyliowe: 
  • 50g liści bazylii ( 1 doniczka lub duży pęczek)
  • 2  małe ząbki czosnku
  • 25 g orzeszków pinii (3 łyżki)
  • 25g orzechów włoskich, albo pestek z dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 
  • 40 g tartego Parmezanu 
  • 18-20 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól morska 


Orzechy pinii zrumienić na suchej patelni ( tak samo postąpić w przypadku pestek, jeśli dodajemy). Orzechy włoskie prażyć w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez 3-5 minut. Wszystkie składniki zmiksować blenderem ( sos powinien być gładki jednak z widocznymi drobinkami składników), na koniec doprawiając solą morską. 



Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym    (4 porcje):


  • 320g makarony spaghetti 
  • pesto
  • tarty Parmezan 
  • czubki bazylii do podania










Do miseczki nałożyć po 2 łyżki pesto na porcję makaronu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i włożyć bezpośrednio do sosu. Delikatnie połączyć makaron z sosem i przełożyć na talerz. Postąpić tak samo, kolejno z pozostałym makaronem. Posypać po wierzchu tartym parmezanem i wierzch udekorować bazyl

Smacznego! 





3 komentarze:

  1. Uwielbiam pesto :) Wyjadałabym ze słoiczka łyżeczką, oczywiście tylko domowe! Takie najlepsze :)

    p.s
    Piękne zdjęcia! Zachęcają do jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo :) Pesto pycha, nigdy się nie zmarnuję w moim domu także :)

      Usuń
  2. z wielką ochotą zjadłabym takie pesto, wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń