- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 4 duże garście orzechów włoskich (wcześniej prażonych)
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 papryczka chili lub do smaku
- sól
*Świeżą papryczkę chilli można zastąpić chili w proszku (1/3 łyżeczki), należy ją dodać do roztrzepanego jajka z miodem.
** Ilość panierki można podwoić, jeśli piersi z kurczaka będą duże lub, jeśli lubimy grubą panierkę.
Każdą z piersi przekroić wzdłuż, na dwie części. Lekko rozbić w najgrubszych miejscach. Mięso osolić z dwóch stron, odłożyć. W miseczce roztrzepać jajko z łyżeczką miodu. Połowę przygotowanych orzechów zmiksować w blenderze, resztę posiekać. Świeżą papryczkę chilli drobno posiekać. Orzechy, bułkę i papryczkę chilli wysypać na talerz i wymieszać. Piersi obtoczyć w jajku, a później dokładnie w panierce- docisnąć ręką. Patelnię z olejem dobrze rozgrzać na średnim ogniu ( kotlety powinny od razu ,,ruszyć'', olej powinien zakryć dno patelni. Ważne, aby ogień nie był zbyt duży i nie palił kotletów oraz nie za wolny, aby panierka nie piła tłuszczu). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!
świetna, muszę kiedyś wypróbować, a zaraz zabieram się za robienie podobnych opieczonych ziemniaczków ze świeżym tymiankiem mmm
OdpowiedzUsuńMogę wpaść na ziemniaczki? :)
Usuńzapraszamy :))
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, lubię różne kombinacie smakowe, ta wydaje się świetna ,lecę już prażyć orzeszki:) Czekam na ciekawe przepisy! Smakosz
OdpowiedzUsuń