niedziela, 23 czerwca 2013

Pierś z kurczaka w orzechowej panierce

Pierś z kurczaka w chrupiącej, orzechowej panierce z dodatkiem chili. Dodatek miodu do roztrzepanego jajka sprawia, że mięso jest soczyste, ale nie słodkie. Polecam do pieczonych ziemniaków i sałatki z liści młodych sałat polanej winegretem :) 


Składniki (4 kotlety):
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 4 duże garście orzechów włoskich (wcześniej prażonych)
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 1 papryczka chili lub do smaku 
  • sól








*Świeżą papryczkę chilli można zastąpić chili w proszku (1/3 łyżeczki), należy ją dodać do roztrzepanego jajka z miodem. 
** Ilość panierki można podwoić, jeśli piersi z kurczaka będą duże lub, jeśli lubimy grubą panierkę. 

Każdą z piersi przekroić wzdłuż, na dwie części. Lekko rozbić w najgrubszych miejscach. Mięso osolić z dwóch stron, odłożyć. W miseczce roztrzepać jajko z łyżeczką miodu. Połowę przygotowanych orzechów zmiksować w blenderze, resztę posiekać. Świeżą papryczkę chilli drobno posiekać. Orzechy, bułkę i papryczkę chilli wysypać na talerz i wymieszać. Piersi obtoczyć w jajku, a później dokładnie w panierce- docisnąć ręką. Patelnię z olejem dobrze rozgrzać na średnim ogniu ( kotlety powinny od razu ,,ruszyć'', olej powinien zakryć dno patelni. Ważne, aby ogień nie był zbyt duży i nie palił kotletów oraz nie za wolny, aby panierka nie piła tłuszczu). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 

Smacznego! 





5 komentarzy:

  1. świetna, muszę kiedyś wypróbować, a zaraz zabieram się za robienie podobnych opieczonych ziemniaczków ze świeżym tymiankiem mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, lubię różne kombinacie smakowe, ta wydaje się świetna ,lecę już prażyć orzeszki:) Czekam na ciekawe przepisy! Smakosz

    OdpowiedzUsuń