wtorek, 27 sierpnia 2013

Pesto Rosso, czyli czerwone pesto z suszonych pomidorów

Pesto Rosso, pesto alla siciliana, czy po prostu czerwone pesto pomidorowe. Proste w przygotowaniu, a zarazem nieziemsko smaczne. Idealne do makaronu, sałatek, kanapek na ciepło, a także ryb, czy delikatnych mięs. 

Składniki:
  • 185g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (odsączonych z oliwy)
  • 35g orzeszków pinii lub migdałów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 90g startego parmezanu
  • 10-12 łyżek oliwy z pomidorów suszonych
  • 10-12 łyżek oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • sól morska (do smaku)
  • szczypta czarnego pieprzu




Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i miksować na jednolitą masę (pesto nie powinno być zbyt gładkie). Przełożyć do słoiczków, polać z wierzchu odrobiną oliwy, przechowywać w lodówce. 

Smacznego! 







2 komentarze:

  1. Dobry dodatek do potraw ale osobiście wole Pesto z Bazylią i czosnkiem .

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi na nie ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń