poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sushi- Kalifornia uramaki

Sushi podbiło nasze serca :) Być może dlatego, że jest orientalne, efektowne, a przede wszystkim lekkie, zdrowe i pożywne. Ja szczególnie umiłowałam sobie odwrócone sushi kalifornijskie, czyli California Roll Uramaki. Wymyślone przez japońskich kucharzy dla zaspokojenia amerykańskich gustów. Dla mnie idealne, nieco delikatniejsze w smaku, a co ważne problem świeżej ryby zostaje rozwiązany.. bowiem w sushi kalifornijskim wykorzystuje się mięso z kraba (coraz bardziej dostępne w Polsce) lub dobrze nam znane paluszki krabowe. Odwrócone sushi jest równie łatwe w przygotowaniu jak maki-zushi. Pycha! :)

Składniki:


  • mięso kraba, paluszki krabowe
  • awokado, ogórek 
  • ryż do sushi
  • serek Philadelphia lub majonez 
  • sos sojowy 
  • ocet ryżowy 
  • zaprawa do ryżu*
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich
  • marynowany imbir w zalewie 
  • japoński chrzan wasabi
  • mata bambusowa do zwijania sushi 
  • pałeczki bambusowe do jedzenia
  • sezam 
  • sezam czarny 
  • sól, cukier

*Domowa zaprawa do ryżu (na 0,5kg ryżu): 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli wszystko wymieszać w małym rondelku i podgrzać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotować!).

Awokado obrać, ogórek dobrze umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć miąższ i pokroić na cieniutkie paski.

Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.

Przykryć matę do zwijania sushi folią spożywczą. Arkusz glonów nori połamać na dwie połowy i przeciąć ostrym nożem, żeby się nie postrzępił. Położyć arkusz nori na macie. Lekko zwilżonymi palcami ułożyć warstwę ryżu na środku pozostawiając margines. Ryż posypać sezamem. Odwróć nori tak, żeby ryż znalazł się pod spodem, a następnie okręć matę, by nie przykryta ryżem część znalazła się bliżej ciebie. Przy dolnej krawędzi ryżu ułożyć ogórek, awokado, mięso kraba lub paluszek krabowy, można dodać cienką warstwę sereka Philadelphia lub odrobinę majonezu. Drugą końcówkę nori można posmarować cienką warstwą wasabi (opcjonalnie).  Rurkę podczas zawijania dość porządnie dognieść, kroić na około 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi. 

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. bardzooo lubię i często jadamy sushi, nigdy sama nie robiłam zawsze wybieramy sprawdzoną restaurację, moje ulubione to z pieczoną krewetką lub z pieczonym łososiem mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie sushi,często jadam ale tak pięknie wykonanego jeszcze nie widziałem jak tak smakuje jak wygląda to pozazdrościć !!! Smakosz

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione po mistrzowsku, brawo!

    OdpowiedzUsuń